Codi risc i prevenció del suïcidi

El suïcidi és la primera causa de mortalitat prematura a Catalunya entre els i les joves de 25 a 34 anys. Tot i haver registrat 537 morts per aquesta causa l’any 2013, és una de les taxes més baixes de mortalitat per suïcidi de la Unió Europea. Des de 2014, el Departament de Salut està aplicant el Codi risc de suïcidi (CRS) a més de la meitat del territori català. El codi compta amb més de 900 professionals i prop de 90 centres sanitaris i s’espera que abans d’acabar l’any la seva implantació arribi a tot Catalunya.

El CRS forma part dels codis d’emergència que actualment hi ha en funcionament arreu de Catalunya, com ara el Codi Ictus, el Codi Infart (IAM) o el Codi pacient politraumàtic (PPT). En aquestes situacions d’emergència, on perilla la vida de la persona afectada, és necessària una intervenció ràpida, coordinada i protocol·laritzada per part dels serveis mèdics pertinents. Els codis d’emergència volen garantir aquest tipus d’atenció.

En el cas del suïcidi, el codi d’emergència té tres fases: La primera és la d’alerta i activació, quan el codi es posa en marxa des del servei d’urgències hospitalàries que ha atès la persona. En la segona etapa es fa un seguiment proactiu telefònic i presencial des dels serveis sanitaris especialitzats i des del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), un cop completada l’atenció hospitalària. I en la tercera i darrera fase, el metge de família fa un seguiment integral preventiu de l’estat de salut del pacient.

La implantació del CRS ajuda en la detecció precoç del risc de suïcidi, en la continuïtat assistencial, comunicació i coordinació entre els diferents dispositius i, per això, també compta amb una història clínica compartida. En aquest sentit, destaca la creació d’un registre sanitari de casos atesos que permet avaluar l’efectivitat en l’aplicació del codi. També cal destacar l’atenció i el suport als supervivents, que és el terme per a referir-se a les persones que han mantingut una relació íntima amb la persona que ha consumat el suïcidi.

El Departament de Salut té previst signar un conveni amb el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) amb recomanacions per tractar el suïcidi als mitjans de comunicació, tal i com s’ha fet en altres àmbits com el de l’anorèxia, la bulímia o el de la mateixa salut mental.

Si voleu ampliar la informació i/o cercar recursos documentals vinculats amb la prevenció del suïcidi, us recomanem el dossier temàtic que hem publicat recentment des de DIXIT, i el vídeo de la conferència “Parlem del suïcidi?” a càrrec de Judit Pons i Jordi Naudó que va tenir lloc a DIXIT Vic el mes de setembre, amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi 2015.

Deixa un comentari