Campanya #DONAVEU1325

on

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) ha creat la campanya #DONAVEU1325 amb motiu del 15è aniversari de la resolució 1325 de l’ONU, on es reconeix l’impacte dels conflictes armats sobre les dones i la importància de la seva participació en els processos de pau.

La resolució 1325 es va signar el 31 d’octubre de l’any 2000 i va sorgir com a resposta a les reiterades violacions dels drets humans que han patit històricament dones i nenes en els conflictes armats. Durant els anys 90 aquestes situacions van ser excepcionalment greus en els casos com el dels Balcans o la guerra de Ruanda, on la violència sexual va esdevenir una arma de guerra.

La campanya vol incentivar el debat sobre la situació actual de les dones en situacions de guerra i implicar la ciutadania en la difusió de la resolució 1325 mitjançant les xarxes socials. També vol manifestar la importància de crear una agenda internacional pública sobre dones, pau i seguretat, per poder garantir el compliment de la resolució.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el nou Pla director de la cooperació 2015-2018, que estableix una col·laboració basada en drets, que atengui les desigualtats de gènere i s’orienti a la promoció i garantia dels drets humans de les dones, amb especial atenció a la construcció de la pau.

L’ACCD ha creat el lloc web Donaveu1325 que ofereix un conjunt de continguts per sensibilitzar sobre l’impacte que les guerres generen en les dones, les nenes i els infants. Destaca el testimoni de quatre dones defensores dels drets humans amb experiència en conflictes armats i en processos de construcció de la pau:

  • Bakira Hasecic, de Bòsnia i Herzegovina, que va denunciar la tortura i els abusos que van patir les dones durant la guerra dels Balcans i va exigir justícia sense importar-li en quin bàndol del conflicte es trobaven les víctimes.
  • La periodista i advocada Caddy Adzuba, de la República Democràtica del Congo, que segueix denunciant les tortures i violacions a les dones i les nenes congoleses.
  • Luz Méndez, que va ser una de les dues úniques dones que van participar en la taula de negociació de pau a Guatemala.
  • Mª Eugenia Cruz, de Colòmbia, que ha estat una de les persones escollides per a participar en les negociacions de l’Havana entre el govern i la guerrilla com a representant de les víctimes de violència sexual.

Deixa un comentari