El Gran Recapte i altres campanyes de recollida i donació d’aliments

Ja comença el compte enrere per les festes de Nadal, i amb elles arriben les campanyes solidàries de recollida d’aliments per als col·lectius més necessitats. Tot i que la majoria d’aquestes iniciatives aprofiten l’esperit nadalenc per despertar la solidaritat general i poder arribar a més gent, darrere hi ha la feina d’entitats, associacions, voluntàries i voluntaris que treballen durant tot l’any per fer arribar productes de primera necessitat a qui més ho necessita.

.

El Gran Recapte

Es tracta d’una campanya de recollida massiva d’aliments bàsics que duen a terme simultàniament els quatre Bancs d’Aliments de Catalunya. Durant els dies 27 i 28 de novembre, i amb l’ajuda de milers de voluntaris, es recolliran aliments per tot el territori per aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària. L’objectiu és arribar a les xifres de l’any passat en que es van va recollir 4.686.000 kg d’aliments en més de 2.000 punts de recollida i va comptar amb l’ajuda de 22.000 voluntaris. Enguany la campanya fa una crida per arribar als 25.000 voluntaris.

Si esteu interessats en fer de voluntaris en aquesta campanya teniu diverses possibilitats. Podeu estar en un dels punts de recollida un dels dos dies de recapte durant 3 o 4 hores, o podeu coordinar un equip de 2 a 5 voluntaris durant els dos dies de recapte. O també podeu ajudar en el magatzem a endreçar i classificar els aliments durant el recapte i en dies posteriors. Teniu més informació en aquest enllaç.

.

Pont alimentari

Un altre projecte destacat és el Pont alimentari, que consisteix en la creació d’una xarxa d’interacció entre les empreses del sector de la distribució d’aliments al detall, el càtering i la restauració, amb entitats receptores de suport a col·lectius vulnerables de Barcelona. Els objectius d’aquesta iniciativa són, entre d’altres, reduir el malbaratament alimentari derivat de les activitats de distribució, aprofitar l’excedent, i també fer visibles la problemàtica del malbaratament alimentari, les oportunitats de prevenció i la funció social de les entitats. Aquesta proposta té el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

.

Restaurants contra la fam

Aquesta és una altra iniciativa solidària, en aquest cas promoguda per l’ONG Acción Contra el Hambre en col·laboració amb la Federació Espanyola d’Hostaleria. La campanya ha arribat enguany a la sisena edició, ha comptat amb la col·laboració especial del xef Joan Roca i aquest n’és el vídeo promocional. S’ha dut a terme entre el 15 de setembre i el 15 de novembre i, durant aquest període, per cada plat solidari que un client ha demanat en qualsevol dels restaurants col·laboradors, l’establiment ha destinat de 0,5 a 2 euros a Acción contra el Hambre.

.

Tapes solidàries

Finalment, hi ha el projecte Tapa Solidària, que porta en marxa des del 2011 i els seus padrins no són uns desconeguts al món de la cuina: els germans Albert i Ferran Adrià. Des de l’1 d’octubre i durant tres mesos, cada restaurant col·laborador aporta 0,5 euros de la venda d’una tapa de la seva carta al projecte maternoinfantil Vincles que desenvolupa el Casal dels Infants, i que dóna suport a mares amb nadons de 0 a 3 anys de barris amb greus problemes de desigualtats socials de Badalona, Santa Coloma, Salt i Barcelona.

Deixa un comentari