Concurs de Microrelats: 420 caràcters per unes relacions en igualtat

on

Com cada any l’Institut Català de les Dones (ICD) ha organitzat el Concurs de Microrelats en el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que va tenir lloc el 25 de novembre. Els relats no podien excedir els 420 caràcters i havien de tractar els nous models de relació entre dones i homes que superen els estereotips tradicionals basats en les relacions de poder que supediten un sexe a un altre.

Els microrelats participants s’han publicat a la pàgina de Facebook de l’ICD, i els guanyadors de l’edició d’enguany han estat els següents:

.

Primer premi: CATARSIS, de Pilar Roura

“Sabia que si el matava desapareixeria, per fi, tot el ressentiment. Tants anys de dependència i maltractaments li havien destruït l’autoestima. Ell, que només vivia per enamorar-se i que no tenia ni idea del que era viure en l’amor, mereixia morir. Havia vet cursos per assolir la fita i gràcies l al que havia après ara se sentia lliure i única. Estava decidida. S’havia entrenat molt bé per l’execució. Es va preparar una infusió , va engegar l’ordinador i va començar a escriure la seva obra”.

Segon premi: Formes geomètriques, de Marc Cornet Plana

“Un quadrat i un triangle caminen per la Rambla del Raval. Passegen per l’avinguda, rectangular. Estrenyen la seva unió. Angular. Es creuen amb una parella. I desperten del seu embadaliment. Són dues rodones. Iguals. Enamorades. Juntes conformen una anella. Sense arestes. El quadrat i el triangle es miren. I pensen. Nosaltres tenim puntes. Cantons. No som una cadena. Però l’un damunt de l’altre sumen una casa. Quadrat, rodona, triangle. Tots iguals. Formes geomètriques. Imprescindibles”.

Tercer premi, de Dolors Cantacorps

“Es treu el davantal i per fi pot seure, mentre les perdius fan xup-xup. Treu el fetge per la boca, de donar tantes voltes. No pot més: fa una becaineta. Curta. Només per refer-se abans de donar-li el dinar a la mare, que avui tampoc no es pot aixecar del llit. Mengen perdius i aquella delícia els inunda la boca de felicitat; a la mare també, que somriu amb picardia. Ja no parla gaire, però ell encara l’entén”.

.

Construïm una Catalunya lliure de violència masclista

Amb el lema “Construïm una Catalunya lliure de violència masclista” es van organitzar diversos actes institucionals a les principals capitals catalanes per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. A tots s’hi va llegir un manifest consensuat per la Generalitat de Catalunya, les diputacions i les entitats municipalistes.

.

Reconeguem les violències sexuals. Jornada de reflexió i debat

El passat mes de febrer es va crear el Grup de Treball Tècnic Interinstitucional per a l’Abordatge de les Violències Sexuals a Catalunya, amb l’objectiu de crear un model d’intervenció integral i aplicable a tot el territori. Es preveu poder presentar aquest nou model a finals del 2016. Tot i així, el 23 de novembre, a l’acte “Reconeguem les violències sexuals. Jornada de reflexió i debat” ja es van poder compartir algunes de les reflexions fetes durant aquests mesos amb totes i tots els professionals dels circuits contra la violència masclista.

Leave a Reply