La diabetis i l’obesitat a La Marató de TV3

on

La Marató de TV3 d’enguany estarà dedicada a dues malalties metabòliques: la diabetis i l’obesitat. Aquesta serà la 25a edició i se celebrarà el proper 13 de desembre. Com cada any, ha anat precedida d’una campanya de sensibilització i difusió per les malalties de les quals se’n recapten fons.

Sota el lema “1 de cada 4 tenim diabetis o obesitat, i la meitat no ho sabem” hi ha la intenció de conscienciar la societat sobre el risc que suposa el desconeixement de patir alguna d’aquestes malalties. I és que per a La Marató és tan important la recaptació de diners com la divulgació científica, la conscienciació i l’educació de la societat en la cultura científica i mèdica.

En aquesta feina de conscienciació i sensibilització ha contribuït el director català de cinema Jaume Balagueró que ha dirigit l’espot televisiu d’aquesta edició. L’espot, protagonitzat per l’actriu Mar del Hoyo, té el segell inconfusible de les pel·lícules de por del cineasta i ens fa pensar que allò veritablement terrorífic de la diabetis i l’obesitat és el fet de no ser conscient d’estar patint-les.

Com sempre, Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 ofereixen la possibilitat de participar de moltes maneres diferents. Hi ha moltes entitats que des del mes d’octubre organitzen diferents actes per recaptar fons com festivals, concerts, competicions esportives, caminades, dinars, etc. Tant si sou una entitat que vol organitzar una activitat com si voleu col·laborar en algun d’aquest actes a nivell individual, en aquest enllaç hi trobareu tota la informació per participar en qualsevol de les modalitats disponibles.

La diabetis i l’obesitat

La diabetis és una malaltia crònica i apareix quan el nostre cos no pot regular la quantitat de sucre o glucosa que té a la sang. Hi ha molts tipus de diabetis, però les més comunes són la tipus 1, la tipus 2 i la diabetis gestacional que afecta a algunes embarassades durant la gestació.

La diabetis és crònica: no té cura, però té tractament. Tot i així, es tracta d’una malaltia greu i, si no es tracta correctament, pot provocar problemes de cor, ceguesa, insuficiència renal i inclús, en casos de molta gravetat, pèrdua d’extremitats.

Pel que fa a l’obesitat, l’OMS la considera una epidèmia mundial. És tracta d’una malaltia que afecta molts òrgans del cos i que provoca diverses complicacions, no és un problema estètic. L’obesitat té una gran predisposició genètica i els hàbits de vida també hi tenen un paper important. Però ningú és culpable de ser obès. Per tractar-la, a més de seguir una bona dieta i fer exercici, de vegades cal prendre algun medicament i, en alguns casos, es pot recórrer a la cirurgia.

S’ha avançat molt en el tractament i la investigació d’aquestes dues malalties cròniques, s’ha aconseguit millorar el dia a dia i l’esperança de vida dels que les pateixen. Malgrat tot, cal seguir treballant per trobar-ne les causes i una solució definitiva.

Deixa un comentari