Persones grans voluntàries

on

Hi ha persones grans que viuen la jubilació amb certa ansietat. Després de tota una vida dedicada a la feina veuen com tot el seu temps es converteix en temps d’oci i no saber a què dedicar-lo pot causar patiment.

Reconduir aquest temps per dedicar-se al voluntariat en ONGs, associacions o entitats pot tenir una doble recompensa. En primer lloc es beneficia la persona dedicada, que veu com encara pot ser d’utilitat aportant experiència a una gran varietat d’iniciatives enriquidores. I la societat guanya un col·lectiu de persones que, tot i haver finalitzat la seva etapa laboral, encara té capacitats i molta vitalitat per aportar. A més, l’esperança de vida als països dels primer món cada cop és més alta i, normalment, les persones grans arriben a l’edat de jubilació en bona condició de salut.

Envelliment actiu

En la definició del model d’envelliment actiu feta l’any 2002 per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ja indicava que una de les claus és la participació a través del voluntariat. Hi ha moltes iniciatives, però si una persona s’acaba de jubilar i mai ha fet de voluntari, pot ser que es trobi desorientada i no sàpiga on anar.

Si esteu en aquesta situació podeu dirigir-vos a l’Associació de gent Gran Voluntària (ASVOL) que organitza diferents activitats de voluntariat en l’àmbit social, cultural, la difusió científica i de les tecnologies de la informació.

Hi ha moltes modalitats de voluntariat per participar. Algunes persones grans aporten la seva experiència en el mateix sector professional en el que han treballat tota la vida. D’altres, en canvi, prefereixen explorar camps amb els que sempre els hi hagués agradat tenir contacte com els relacionats amb les arts o les noves tecnologies. És el cas dels qui quan es jubilen s’apunten, per exemple, a un taller d’informàtica al casal o centre cívic del barri i després, quan s’han assolit certs coneixements, ja poden exercir com a monitors voluntaris. En aquest vídeo de l’Ajuntament de Barcelona podem veure experiències similars i també d’altres que demostren els beneficis de viure la tercera edat de forma activa i participativa.

En la campanya Mou-te amb GRAN Seguretat, a la que ja varem dedicar una entrada de blog, s’explicava com les persones grans poden participar com a voluntaris en iniciatives destinades al seu propi col·lectiu.

Per a poder participar com a voluntari en el teixit associatiu i d’entitats de Catalunya us recomanem el web de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), on podreu obtenir aclariments i resoldre dubtes. I per a tenir més informació sobre l’àmbit de la gent gran activa us recomanem l’apartat relacionat del web de DIXIT i el dossier temàtic que varem realitzar dedicat a l’envelliment actiu / gent gran activa

Deixa un comentari