Acomiadem l’Any de les Biblioteques

Tal com ja us informàvem el mes de febrer al blog, enguany s’ha celebrat l’Any de les Biblioteques, commemorant el centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya.

Ha estat un any plegat d’actes i activitats arreu del territori que han donat a conèixer i han posat en relleu el valor històric (Les biblioteques de la nostra vida), cultural i social (Fundació Biblioteca Social) de les biblioteques.

Préstec digital

Una de les iniciatives noves que s’han presentat és l’eBiblio, un servei de préstec de llibres electrònics a tots els usuaris amb carnet de les biblioteques públiques catalanes. Ofereix des del mes de juny les darreres novetats editorials de ficcció (còmic, narrativa, poesia i teatre), i de no-ficció (obres de ciències socials, desenvolupament personal, medicina i salut, informàtica, viatges, etc.) tant per a públic adult com per a públic infantil i juvenil. L’accés a aquests continguts digitals es pot fer a través de dispositius diversos: ordinadors personals, lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons intel·ligents.

Tot i que el llibre en paper segueix sent el suport més prestat (l’any 2014 es van prestar 11,6 milions de llibres a Catalunya), el llibre electrònic, que encara que té una presència minoritària, té una tendència a l’alça que es veurà reforçada aquest aquest nou servei.

D’altra banda, les Biblioteques Especialitzades de la Generalitat de Catalunya, de les quals forma part DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, també ofereixen un servei de préstec que dóna accés a uns materials de temàtica molt diversa i especialitzada. Podeu consultar els seus fons en el catàleg BEG i les condicions de préstec de cada centre al Cercador de biblioteques de Catalunya.

Les biblioteques: més que un club

Com a cloenda d’aquest aniversari us proposem el reportatge Més que un club del programa Tria33  emès a principis de desembre, que posa en relleu la riquesa cultural i social que aporten les biblioteques: recull els testimonis de professionals i usuaris, que ja són més de 5.500.000 milions en el conjunt de Catalunya, xifra que s’ha incrementat gairebé un 24% en els darrers dos anys.

Barcelona, Ciutat de la Literatura

I finalment, en aquesta última entrada de l’any de caire cultural, us fem saber que Barcelona ja forma part de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO com a Ciutat de la Literatura, juntament a altres ciutats com Granada, Praga, Melbourne o Edimburg. Aquesta xarxa que comparteix l’experiència i les bones pràctiques per un desenvolupament sostenible en l’àmbit cultural, social i econòmic, té quatre objectius:

  1. 1. Reforçar la creació, la producció, la distribució i el consum dels béns i serveis culturals a escala local.
  2. 2. Promoure la creativitat i les expressions creatives.
  3. 3. Ampliar l’accés i la participació a la vida cultural, així com el consum de béns culturals.
  4. 4. Integrar les indústries culturals i creatives en els plans de desenvolupament local.

DIXIT us desitja unes Bones Festes!!

One Comment Add yours

 1. Eli Ramirez ha dit:

  BONES FESTES DIXIT 🙂
  Molt bon article… i l’arbre, súper bonic!

Deixa un comentari