Tecnologia mòbil ètica i sostenible

Fa just una setmana que es va acabar el Mobile World Congress (MWC) a Barcelona i encara són notícia les novetats que s’hi van presentar en telèfons, dispositius, aplicacions, connexions, etc. Avui al blog de DIXIT volem apropar-nos a la tecnologia mòbil però des d’un altre punt de vista. En paral·lel al MWC van sorgir un seguit de propostes, jornades i projectes que, fugint del consumisme, van tractar les noves tecnologies des d’una vessant més social i solidària.

Mobile Commons Congress

Un exemple és el Mobile Commons Congress, organitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i per eReuse.org el passat 24 de febrer. Aquest congrés parteix de la base que les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) condicionen cada cop més les llibertats humanes -individuals i col·lectives-,  i, per això, aquest any han posat l’èmfasi en els sistemes tecnològics de gestió pro-comú. Aquests es defineixen com els recursos (ja siguin naturals o tecnològics) que pertanyen o es comparteixen en el si d’una comunitat. El programari lliure, les xarxes de comunicació o la viquipèdia són un bon exemple de béns comuns perquè estan més orientats al propi ús, la reutilització i les millores dels usuaris, més que no pas a un producte de bescanvi.

Imatge: Pixabay

Reciclatge i reutilització de material informàtic

Al Mobile Commons Congress, a més dels recursos tecnològics de gestió pro-comú, es van tractar temes de drets humans, gènere, consum col·laboratiu, justícia social, cooperació, obsolescència programada i deixalles electròniques. Durant el congrés es va presentar el projecte Reutilitza.cat, que es defineix com una plataforma social i solidària que facilita la donació directa de dispositius digitals a iniciatives socials d’organitzacions i particulars.

Reutilitza.cat és una iniciativa orientada a la donació de dispositius per part d’empreses o institucions. Però si com a particulars teniu material informàtic que no utilitzeu i voleu donar-li una nova vida teniu també diverses opcions:

Donació: Actualment hi ha moltes associacions, entitats i organitzacions sense ànim de lucre que a més de recollir roba i aliments per a les persones més necessitades també accepten donacions de diferents tipus material informàtic.

Auto reparació: Si teniu temps i bones mans us recomanem fer una ullada al web iFixit, una comunitat global de persones que s’ajuden mútuament per a reparar dispositius tecnològics per lluitar contra l’obsolescència programada.

– Reciclatge: si el vostre material informàtic està més a prop de ser una deixalla que de poder-se reutilitzar, us recomanem portar-lo directament a un punt verd. El personal del punt sabrà donar-li el tractament correcte per a que passi a una millor vida de la manera més sostenible possible.

Imatge: web de Fairphone

Fairphone: El mòbil de fabricació sostenible i comerç just

Tornant a l’inici i al MWC, destaquem el Fairphone, un mòbil sostenible pels materials utilitzats en la seva fabricació, i ètic per com i qui el fabrica i com és comercialitza. No va tenir estand propi al congrés mundial, però molts mitjans se’n van fer ressò.

El Fairphone va treure el seu primer model fa quatre anys quan una ONG holandesa és va refundar com a empresa per comercialitzar el seu projecte de mòbil sostenible: no utilitza minerals recollits fruit de l’explotació laboral o de zones en conflicte. A més, lluita contra l’obsolescència programada, ja que tots els seus components són intercanviables de manera independent. D’aquesta manera si un component falla o s’espatlla el mòbil no queda obsolet i només s’ha de substituir la peça en concret.

Deixa un comentari