Projectes de salut per a la inclusió social

Sovint es diu que la salut és el més important que tenim a la vida. I per a les persones que pateixen situacions de pobresa o risc d’exclusió social, encara ho és més per les dificultats per accedir a alguns tractaments i medicaments. En aquesta entrada del blog repassem algunes iniciatives solidàries en l’àmbit de la salut i la inclusió social.

Banc Farmacèutic, l’ONG de la farmàcia

L’objectiu del Banc Farmacèutic és proporcionar medicaments a les persones en situació d’exclusió social i pobresa a nivell estatal, amb la finalitat de promoure una societat basada en la gratuïtat d’alguns productes de primera necessitat. Funciona de forma molt similar al banc dels aliments però amb medicaments que no necessiten recepta mèdica. Fan una recollida solidària de medicaments a l’any, un ‘gran recapte’ farmacèutic podríem dir.

10.banc_farmaceutic

Imatge: Banc Farmacèutic

Aquesta iniciativa sorgeix l’any 2005, quan els actuals responsables de l’organització van veure un projecte de recollida solidària de medicaments a Itàlia i van voler portar la idea cap a Espanya. Els va semblar molt interessant el fet de donar-li un valor social al medicament per a que fos gratuït per a les persones més necessitades.

El Banc Farmacèutic va aconseguir 25.000 medicaments en la recollida d’enguany que va tenir lloc el passat 20 de febrer i on hi van participar 850 voluntaris i 720 farmàcies d’arreu de l’estat espanyol.

Odontòlegs solidaris

Una altra iniciativa és la que duen a terme des de principis d’any la Creu Roja de Catalunya i el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) de manera conjunta. Es tracta de la Clínica Solidària que proporciona assistència odontològica gratuïta, bàsica i de qualitat a pacients que, arran de la seva situació socioeconòmica, no hi tenen accés per cap altra via. Les pròpies instal·lacions del COEC és on ja funciona la clínica odontològica solidària. Si voleu més informació per saber com donar-hi suport podeu visitar el seu lloc web.

L’associació sense ànim de lucre Dentistas Sobre Ruedas està formada per professionals de l’odontologia i voluntaris de diferents sectors. L’ONG, amb seu a Barcelona, realitza assistència odontològica solidària a escala planetària a zones on la població no té accés a tractaments buco-dentals a països com Perú, Sierra Leone, Senegal o Mauritània. Però també posen els seus coneixements a l’abast de qui més ho necessita a Catalunya a través del projecte 1001 Dents.

10.ulls_del_mon

Imatge: Ulls del Món

Mirades Solidàries

En l’àmbit de l’oftalmologia destaquem la fundació Mirada Solidaria.  El seu objectiu és posar a l’abast de la societat -i especialment dels països en vies de desenvolupament- els coneixements, l’experiència i el compromís humà dels professionals que integren l’associació.

En aquest sentit una altra organització, la fundació Ulls del Món, destaca per la seva lluita contra la ceguesa evitable, que és aquella que es pot prevenir o curar, en alguns dels territoris més vulnerables del món, com per exemple el Sàhara, Bolívia o Moçambic.

One Comment Add yours

Leave a Reply