Dia Internacional del Treball Social

El passat dia 15 de març es va celebrar el Dia Internacional del Treball Social, una data que es commemora cada any durant el tercer dimarts del mes març i en que s’organitzen activitats a escala mundial per fer palès el compromís, la contribució i la feina dels professionals del treball social per garantir els drets socials de la ciutadania.

Les organitzacions del treball social volen promoure així la importància del seu paper en l’àmbit comunitari local, on busquen solucions a problemes socials concrets. Però també volen mostrar el seu compromís per trobar aliances per a poder solucionar els problemes socials globals.

Sota el lema “Promoure la dignitat i el valor de les persones” es van desenvolupar les activitats commemoratives amb motiu d’aquest dia. És el segon any que s’ha treballat amb el mateix lema perquè així es va acordar durant els compromisos de l’Agenda Global del Treball Social i Desenvolupament Social. Durant la jornada també es va expressar la solidaritat internacional adreçant missatges comuns als governs i comunitats en defensa dels drets socials de les persones.

Anteriorment el Dia Internacional del Treball Social es commemorava el 10 de desembre, la mateixa data que el Dia Internacional dels Drets Humans. Però l’any 2008, durant l’Assemblea Mundial celebrada a la ciutat brasilera de Salvador de Bahia, els membres de la Federació Internacional de Treballadors Socials van decidir per unanimitat fixar la data actual. Així, les tres entitats internacionals de treball social, la Federació Intencional de Treballadors/es Socials (FITS-IFSW), l’Associació Internacional d’Escoles de Treball Social (AIETS-IASSW) i el Comitè  Internacional per al Benestar Social (CIBS-ICSW), van sumar forces per organitzar activitats de manera conjunta.

De les activitats celebrades a Catalunya destaquem la jornada “La dignitat de les persones. Del recurs a l’autonomia” programada pel Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) i la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, que tindrà lloc el proper 31 de març.

També ens fem ressò de la jornada “Des del compromís amb les persones” organitzada per la Facultat d’Educació Social i Treball Social de la Fundació Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull, i un cicle de xerrades i conferències  al Campus Mundet de la Universitat de Barcelona.

Finalment, destaquem el curs “El Treball Social avui #treballsocial_16 #sumaTS #coordinaTS” organitzat pel el Departament de Salut, el Consorci Sanitari Integral i el Servei Català de la Salut, així com la jornada que va realitzar la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic – UCC) amb conferències i tallers.

Deixa un comentari