Esport adaptat

La pràctica regular d’algun esport comporta beneficis físics i mentals. Ja sigui córrer, anar en bicicleta, fer llargues caminades, o qualsevol esport en equip, no només ens manté en forma el cos i la ment, també ens ajuda en el foment de certs valors.

Aquests valors associats a l’esport com l’esforç, la motivació i la superació personal, tenen una especial rellevància per a les persones amb discapacitat, perquè no tenen un accés fàcil a la pràctica esportiva. Per sort, des de fa uns anys, moltes entitats s’hi dediquen plenament i a aquests valors hi sumen el de la inclusió social.

12.esport_adaptat

Des que Ludwig Guttmann va fundar els jocs paralímpics el 1960, s’ha avançat molt en la pràctica de l’esport adaptat, tant a nivell professional com a nivell amateur, i també a nivell tecnològic per facilitar les adaptacions. Les competicions paralímpiques ja són un èxit de normalització i integració dels esportistes amb discapacitat en el món de l’alta competició.

Ara les persones amb discapacitat poden gaudir amb plenitud de l’experiència de la pràctica de gairebé qualsevol esport independentment del tipus i grau de discapacitat que tinguin. A més, hi ha esports ideats per a ser practicats exclusivament per persones amb discapacitat com el goallball o la boccia, esport al que ja varem dedicar una entrada de blog fa uns mesos.

Hi ha moltes organitzacions i entitats que faciliten la pràctica esportiva a les persones amb discapacitat. Destaquem la feina de l’ONCE, que a més de presidir el Comitè Paralímpic Espanyol, recolza els esportistes amb discapacitats i amb aptituds per a la alta competició. A nivell internacional trobem el treball que fa l’associació Play & Train que té l’objectiu principal de posar a disposició de les persones amb discapacitat i les seves famílies el dret a poder accedir a la pràctica, aprenentatge i formació d’activitats esportives, d’elit i recreatives, independentment de la capacitat, gènere i edat.

A Catalunya és molt important la feina de les federacions per a la inclusió d’aquests esportistes. Trobareu informació sobre competicions, tipus d’esports i esdeveniments als llocs web de la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Física (FCEDF), la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC), la  Federació Catalan d’Esports per a Cecs i deficients visuals (FCEC) i la Federació Catalana d’Esports per a Disminuïts Psíquics (ACELL).

 

Deixa un comentari