“Refugiats, l’odissea cap a Europa”, una exposició de Sergi Càmara

Encara sou a temps de visitar l’exposició “Refugiats, l’odissea cap a Europa” del fotògraf Sergi Càmara, ubicada al jardí del Palau Robert de Barcelona fins el proper 10 d’abril. L’exposició mostra les rutes per entrar a Europa que segueixen milers de persones fugint de la guerra, la barbàrie i la misèria dels seus països d’origen, principalment de Síria. Dolor, risc, desesperació, però també solidaritat. Són imatges per fer-nos conscients de la magnitud de la crisi dels refugiats.

13.exposicio_refugiats

La mostra és itinerant, es pot visitar a diferents localitats catalanes i ha estat una iniciativa del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, amb la col·laboració del Palau Robert.

Les fotografies ensenyen les dures condicions que pateixen les persones en el camí cap a Europa, on sovint posen en risc les seves vides. Càmara va desplaçar-se a diversos punts dels itineraris que segueixen els refugiats en el seu èxode cap a Europa: les illes gregues de Lesbos i Kos, prop de Turquia; el pas fronterer d’Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia; Belgrad; la frontera entre Sèrbia i Hongria; Budapest; la localitat fronterera de Tovarnik, i també a  Melilla.

13.exposicio_refugiats2

També hi ha lloc per a la solidaritat, per exemple amb les imatges que documenten la feina de l’ONG catalana Open Arms que es dedica al salvament marítim.

Material per a escoles i famílies

El departament d’Ensenyament posa a disposició de les escoles material educatiu per a poder organitzar activitats relacionades amb l’exposició. Una bona oportunitat de fer un treball de sensibilització sobre el tema dels refugiats als centres educatius i amb les famílies. El mateix Sergi Càmara ha elaborat un dossier sobre l’exposició per acompanyar aquests materials, que estan adaptats a totes les edats.

20 milions de persones refugiades

Segons el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, més de 60 milions de persones estan fora dels seus països com a conseqüència de guerres, conflictes, persecucions i violacions dels drets humans a finals del 2015. I una tercera part són refugiades.

En els propers dos anys es calcula que arribaran a l’Estat espanyol entre 15.000 i 30.000 persones, unes 5.000 a Catalunya. Fa uns dies, el govern de la Generalitat va oferir la seva disposició per acollir-los, i va posar a disposició de les diferents entitats que treballen amb els col·lectius de refugiats el servei de primera acollida.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s