“Refugiats, l’odissea cap a Europa”, una exposició de Sergi Càmara

Encara sou a temps de visitar l’exposició “Refugiats, l’odissea cap a Europa” del fotògraf Sergi Càmara, ubicada al jardí del Palau Robert de Barcelona fins el proper 10 d’abril. L’exposició mostra les rutes per entrar a Europa que segueixen milers de persones fugint de la guerra, la barbàrie i la misèria dels seus països d’origen, principalment de Síria. Dolor, risc, desesperació, però també solidaritat. Són imatges per fer-nos conscients de la magnitud de la crisi dels refugiats.

13.exposicio_refugiats

La mostra és itinerant, es pot visitar a diferents localitats catalanes i ha estat una iniciativa del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, amb la col·laboració del Palau Robert.

Les fotografies ensenyen les dures condicions que pateixen les persones en el camí cap a Europa, on sovint posen en risc les seves vides. Càmara va desplaçar-se a diversos punts dels itineraris que segueixen els refugiats en el seu èxode cap a Europa: les illes gregues de Lesbos i Kos, prop de Turquia; el pas fronterer d’Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia; Belgrad; la frontera entre Sèrbia i Hongria; Budapest; la localitat fronterera de Tovarnik, i també a  Melilla.

13.exposicio_refugiats2

També hi ha lloc per a la solidaritat, per exemple amb les imatges que documenten la feina de l’ONG catalana Open Arms que es dedica al salvament marítim.

Material per a escoles i famílies

El departament d’Ensenyament posa a disposició de les escoles material educatiu per a poder organitzar activitats relacionades amb l’exposició. Una bona oportunitat de fer un treball de sensibilització sobre el tema dels refugiats als centres educatius i amb les famílies. El mateix Sergi Càmara ha elaborat un dossier sobre l’exposició per acompanyar aquests materials, que estan adaptats a totes les edats.

20 milions de persones refugiades

Segons el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, més de 60 milions de persones estan fora dels seus països com a conseqüència de guerres, conflictes, persecucions i violacions dels drets humans a finals del 2015. I una tercera part són refugiades.

En els propers dos anys es calcula que arribaran a l’Estat espanyol entre 15.000 i 30.000 persones, unes 5.000 a Catalunya. Fa uns dies, el govern de la Generalitat va oferir la seva disposició per acollir-los, i va posar a disposició de les diferents entitats que treballen amb els col·lectius de refugiats el servei de primera acollida.

 

Deixa un comentari