Sant Jordi 2016

Any rere any, el blog de DIXIT us apropa a aquelles iniciatives i activitats de caire social que, des de diferents àmbits, se celebren amb motiu de la Diada de Sant Jordi. En aquest sentit, us recordem que ja podeu consultar el dossier temàtic amb una selecció actual d’assaigs, novel·les i contes infantils i juvenils de temàtica social que podeu trobar aquests dies a les llibreries catalanes.

A les iniciatives solidàries de Sant Jordi mai falten els Amics de la Gent Gran, una entitat que lluita amb la força del voluntariat contra la soledat de la gent gran a Catalunya, on més de 150.000 persones pateixen aquesta situació. La seva ja tradicional campanya Roses contra l’oblit fa que, des de  l’any 1998, voluntaris i col·laboradors de l’entitat portin una rosa durant la diada a una persona gran que viu sola. En dates assenyalades com la de Sant Jordi les persones grans poden veure agreujat el seu sentiment d’aïllament, per això és important aquesta iniciativa. Per promocionar la campanya han elaborat aquest vídeo:

Una altra proposta que no falla per Sant Jordi és la de Recicla Cultura, una iniciativa de la Fundació Servei Solidari per oferir recursos d’aprenentatge i inclusió social a persones nouvingudes que no saben llegir ni escriure o que no coneixien el català. Enguany hi ha quatre maneres de participar:

– Comprant el llibre que canvia vides: “La nostra Barcelona”, és un llibre que recull el testimoni de persones anònimes que habiten i estimen la ciutat tot i haver nascut a molts quilòmetres de distància. Els beneficis de la venta revertiran en el propi projecte.

– Compartint la iniciativa: donant-li veu a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #ReciclaCultura

 Crea un punt Recicla Cultura: muntar una parada per vendre llibres reciclats per a una escola, universitat, empresa, ciutat o amb un grups d’amics per aconseguir recursos per a l’alfabetització de persones en risc d’exclusió.

– Donar llibres a qualsevol dels punts de recollida que hi ha a Barcelona.

Els que tampoc paren quiets són els d’Arrels Fundació, una associació que treballa per aconseguir que cap persona dormi al carrer a la capital catalana, que sortiran a repartir roses de cartró fetes per persones usuàries i voluntàries de l’associació. Estaran a l’FNAC, a la Rambla del Raval i a la Casa Batlló, edifici del que pretenen omplir literalment la façana de roses, de dalt a baix. Es tracta d’un acte de la campanya #mésqueunarosa per aconseguir que cada dia menys persones dormin al carrer:

La Fundació IReS, que treballa en l’atenció social, psicològica i educativa de persones i col·lectius marginats en situació de risc social o amb dificultats econòmiques, tampoc vol perdre’s la cita i ens convida a participar en una altra causa solidària. En aquest cas per ajudar els infants que viuen en situacions de violència o conflicte. El dia 23 oferiran roses-conte solidàries a canvi d’una donació econòmica voluntària a tothom que s’apropi a la seva parada del Passeig de Gràcia de Barcelona, davant de l’hotel Majestic. El conte que acompanyarà les roses és una reinterpretació de la llegenda de Sant Jordi que convida a reflexionar sobre els motius que pot portar a qualsevol persona a ser exclosa socialment.

16.big_sant_jordi

Femarec és un projecte social que ofereix recolzament psicològic i formació a persones que es troben en situació de marginació o en un alt risc d’estar-ho. Enguany per Sant Jordi han posat a la venda la seva versió dels tres productes típics de la Diada, la rosa, el drac i el llibre, per recaptar fons per a la seva causa.

Una altra celebració de la jornada és la que organitza la Fundació Tot Raval de Barcelona des de ja fa 13 anys. El dia de Sant Jordi potser no trobareu escriptors supervendes per signar els llibres en aquest barri, però sí que trobareu a les entitats socials, educatives i culturals, els comerciants i el veïnat, que aquell dia sortiran al carrer per compartir i viure una tradició especial, en una mostra que reflecteix la diversitat i la riquesa cultural del Raval.

Per acabar amb les propostes de caràcter social volem fer esment a aquelles llibreries nascudes del cooperativisme, l’economia social i solidària que hi ha arreu de Catalunya, i que des de Xarxanet.org han compilat en aquesta llista.

16.optimot_sant_jordi

Del munt de concursos literaris que tindran lloc abans i durant el dia de Sant Jordi, us destaquem el que ha posat en marxa a Twitter l’Optimot: “Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot!”, amb el que desafia els seguidors de l’@optimotcat a crear històries de 140 caràcters que tinguin relació amb la diada, que continguin una expressió viva en la variant dialectal que triï l’usuari, i que aquesta no es trobi fent una cerca a l’Optimot. L’etiqueta per concursar és #StJordiÒptim.

I per estar al corrent de les iniciatives, projectes i activitats, de tot tipus, que tindran lloc amb motiu de la festivitat de Sant Jordi a Catalunya, la Generalitat ha posat a l’abast de la ciutadania un lloc web especial amb tota la informació. Si teniu canalla feu una ullada a l’apartat Sant Jordi i els nens. I si el dissabte 23 d’abril teniu previst ser fora de Catalunya, no patiu, la iniciativa #BooksandRoses us informa sobre les activitats relacionades amb la festivitat del llibre i la rosa que se celebren arreu del món. Des de DIXIT us desitgem una bona Diada de Sant Jordi, esteu on esteu.

 

 

Deixa un comentari