El concepte de família avui

El proper 15 de maig se celebra el Dia Internacional de les Famílies i des del blog aprofitem per plantejar-vos una reflexió entorn al concepte de família, de com ha canviat en els últims temps i de la multiplicitat de formes que pot tenir a l’actualitat.

El diccionari defineix la família com una unitat social formada per un grup d’individus lligats entre ells per relacions de matrimoni, parentiu o afinitat. Això ens dóna una idea de l’amplitud i la quantitat de formes que pot abraçar aquest concepte.

El periodista Carles Capdevila deia en clau d’humor, en una de les seves ponències sobre educació, que anys enrere els pares tenien molts fills -en al·lusió a l’època del baby boom- i que ara són els fills que tenen molts pares. I és que no fa pas tants anys que l’únic model de família social i legalment acceptat era el de família nuclear. És a dir, una unitat formada pels cònjuges, pare i mare, i els fills. Ara hi ha molts tipus de famílies, tantes com d’unitats de convivència possibles. No els comentarem tots, però sí destacarem dos que, per les seves característiques, tenen uns drets socials determinats:

19.familia

Família nombrosa: Actualment estan legalment reconegudes com a tals les famílies amb una o dues persones progenitores amb tres o més fills o filles, siguin o no comuns. Hi ha d’altres composicions familiars considerades com a nombroses, per exemple, aquella amb un o més progenitors amb dos fills i un d’ells amb una discapacitat superior al 33%. El títol de família nombrosa permet gaudir d’avantatges davant de diverses institucions, entitats i establiments comercials. En aquest enllaç es pot trobar tota la informació per tramitar-lo i a l’ Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) també hi podreu trobar diferents recursos.

Família monoparental: És aquella en la que un o més fills menors de 21 anys depenen econòmicament d’una sola persona. El títol de família monoparental atorga diversos beneficis, avantatges fiscals i bonificacions. La Federació Catalana de Famílies Monoparentals ofereix als interessats diferents tipus de recursos i serveis.

Àpats en Família

Enguany, des de les Nacions Unides, s’ha impulsat el lema “Les famílies, vides saludables i futur sostenible” per a la celebració del Dia Internacional de les Famílies. Per això la Direcció General de Famílies de la Generalitat, ha impulsat Àpats en Família, un programa d’orientació educativa que ofereix eines en la qüestió alimentària des de la perspectiva nutricional, relacional i econòmica basada en els principis de la criança positiva, amb l’objectiu de contribuir a reforçar el rol educatiu de les famílies respecte l’adquisició d’hàbits saludables.

19.apats_familia

Famílies LGTBI

El proper 17 de maig serà el Dia internacional contra l’homofòbia, lesbofòbia i transfòbia, i des del blog de DIXIT no volem deixar passar l’oportunitat per també donar visibilitat a les famílies LGTBI. A l’Associació de Famílies Lesbianes i Gais (FLG) que reuneix a més de 300 famílies, entre sòcies i simpatitzants, treballen des de l’any 2003 per la plena equiparació dels drets i deures de les famílies LGTBI. En aquests anys s’han aconseguit moltes fites: l’aprovació de la llei de coadopció per lesbianes i gais, a Catalunya (30 de març de 2005), la llei del matrimoni per a gais i lesbianes a nivell estatal (30 de juny de 2005), i la llei per eradicar l’LGTBI fòbia a Catalunya (10 d’octubre 2014). Però a l’associació segueixen treballant per participar en els canvis socials i legals amb l’objectiu de reivindicar els seus drets com a família.

19.lgtbi_bandera

També cal destacar la feina de l’Associació de pares i mares de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals (AMPGIL), que van néixer fruit de la voluntat de tres o quatre mares disposades a ajudar-se mútuament a comprendre la realitat dels seus fills i filles i poder-los fer costat en la seva lluita contra la discriminació. L’Associació fa una important tasca d’acolliment i suport, i de conscienciació i sensibilització amb les pròpies famílies, però també amb la resta de la societat.

ACTUALITZACIÓ: Si t’interessa aquest tema, consulta el dossier temàtic “Parentalitat“, publicat el desembre de 2017, i “Famílies enllaçades“, publicat el juliol de 2020.

Deixa un comentari