TEBvist, la mirada de la discapacitat intel·lectual sense complexos

TEBvist és la primera televisió de Catalunya feta íntegrament per persones amb discapacitat:  guió, maquillatge, gravació, muntatge, presentació o edició… En tot el procés només hi participen les persones usuàries i monitors/es del Grup Cooperatiu TEB, entitat que treballa per aconseguir una vida inclusiva per a aquest col·lectiu. “Som com som” és el lema corporatiu del canal en línia, que expressa clarament la seva pretensió de mostrar-se al món sense complexos ni paternalismes.

26.logo_tebvist

Davant de l’oferta comunicativa actual és difícil crear (i trobar) un producte original i de qualitat, i més encara si hi sumem la vessant social. TEBvist, un projecte fet amb pocs mitjans, reuneix aquestes condicions i, per això, no és casualitat que hagi rebut el premi del Consell Municipal de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona als Mitjans de Comunicació en la categoria d’Internet. El jurat va destacar la qualitat del producte i la feina i reflexió que hi ha al darrere del canal, tot i els pocs mitjans dels que disposen. Josep Maria Soro és el director del projecte i creu que aquest premi és una injecció de moral i autoestima per a tots els qui hi participen.

Aquest canal porta dos anys en línia i, segons el seu director, va sorgir com a resposta a una necessitat, ja que la taxa d’atur entre les persones amb discapacitat intel·lectual és molt elevada i es necessitava un projecte de formació atractiu i motivador com aquest. Soro també destaca el procés creatiu i formatiu que hi ha darrere de cada programa i considera que és tant o més important com el resultat final que veiem a la pantalla.

De vegades ens miren estrany, com si estiguéssim malalts. Algunes persones pensen que no sabem fer res o que no podem treballar igual que tothom. Alguns creuen que no tenim opinió, o que no sabem expressar-la…”. Així es manifesten els participants de TEBvist en un dels seus vídeos promocionals per reivindicar l’accés als mitjans de comunicació de les persones amb discapacitat intel·lectual i visibilitzar les pròpies capacitats i trencar amb tòpics i barreres.

El contingut del portal s’actualitza cada mes amb un programa que inclou dos reportatges i una entrevista. Han estat molt comentades a les xarxes les entrevistes fetes a l’actor Toni Albà i als periodistes Antoni Bassas i Carles Capdevila, qui va comentar que havia estat la millor entrevista que li havien fet mai perquè estava plena de veritat. També va tenir força repercussió el reportatge Una Escola per a tothom, en què es tracta el tema de l’escola inclusiva amb el seguiment diari de dos infants amb discapacitats intel·lectuals severes a les seves escoles.

Des de el passat mes d’octubre el Grup TEB ha ampliat els seus horitzons comunicatius amb un projecte radiofònic en col·laboració amb Cooltura FM. Es tracta d’un espai setmanal que podeu escoltar cada diumenge i que es realitza a partir de l’aprenentatge radiofònic dels equips de les delegacions del grup TEB a Castellar del Vallès, i als barris de la Barceloneta i Verdum de Barcelona.

 

4 Comments Add yours

Deixa un comentari