m4Social: el valor social de la tecnologia mòbil

m4Social és una plataforma creada amb la intenció de posar en contacte les necessitats socials dels col·lectius més vulnerables amb desenvolupadors i emprenedors perquè creïn solucions mòbils i amb fonts de finançament per aconseguir que esdevinguin una realitat. Es tracta d’una iniciativa de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació Mobile World Capital, presentada el passat mes de març durant la celebració a Barcelona del Mobile World Congress.

Punt de trobada

La idea és que el món social, el desenvolupament tecnològic i l’esfera del finançament conflueixin en un mateix espai. Les 3.000 entitats d’arreu de Catalunya que formen part de la Taula del Tercer Sector seran les encarregades de detectar quines són les necessitats dels col·lectius més vulnerables. Les empreses de tecnologia buscaran les solucions més adients a aquestes necessitats, i les fonts de finançament associades al projecte posaran els mitjans econòmics per a que les solucions tecnològiques es portin a terme.

Les entitats del Tercer Sector coneixen molt bé les mancances dels més desfavorits però, en moltes ocasions, no tenen ni el coneixement, ni l’experiència, ni el finançament per tecnificar les seves accions socials. D’altra banda, sabem que més del 95% de la població disposa de telèfon mòbil, per tant, representa una eina de gran utilitat per aconseguir més i millor impacte de les accions socials que les entitats porten a terme.

Hackathons

Amb aquest projecte també es vol fomentar l’emprenedoria i les startups de caire social mitjançant l’organització de hackathons. Aquest terme inclou els conceptes hacker i marató per definir una trobada de programadors que es reuneixen per desenvolupar de forma col·laborativa un programari o aplicació per solucionar un problema determinat.

En el cas de la plataforma m4Social, es crearan concursos de programadors als quals se’ls proposarà un repte social perquè busquin solucions en l’àmbit de la tecnologia mòbil. L’organització facilitarà l’acompanyament per tal que els projectes vegin finalment la llum. Els primers reptes que es plantejaran a partir de la tardor de 2016 seran el dret a l’habitatge, la inserció laboral i l’abandonament escolar prematur.

Formació

Un altre dels objectius de la plataforma és la formació en dos sentits: que les entitats socials aprenguin capacitats digitals, i que els emprenedors i les empreses de desenvolupament tecnològic aprenguin a treballar amb perspectiva social.

I si encara no esteu convençuts que el mòbil pot ser una eina per facilitar la inclusió social, us recomanem fer una ullada al decàleg de raons de m4Social per dir Sí al mòbil Social!

29.m4Social

Imatge: m4Social

Per sort, cada cop trobem més casos de noves tecnologies que donen resposta, o solucionen, necessitats i mancances en tots els àmbits d’afers socials. Per exemple el projecte APPS per a Tothom (APT), que agrupa uns 50 participants compromesos amb el desenvolupament d’aplicacions accessibles i universals amb l’objectiu de construir un món tecnològic més accessible, més smart i sobretot més humà.

O la iniciativa Mòbil mVam, posada en marxa pel Programa Mundial d’Aliments l’any 2003, que recull informació de seguretat alimentària mitjançant trucades i enviaments de missatges a les poblacions vulnerables.

També és molt significatiu que dos gegants com Twitter i Facebook hagin incorporat sistemes per facilitar la navegació a persones amb discapacitat visual. És important que la revolució tecnològica que ens ha tocat viure no deixi ningú enrere.

 

Deixa un comentari