PEIXOS és la primera sèrie en llengua de signes catalana

Les sèries són el fenomen televisiu dels últims anys, n’hi ha per a tots els gustos i tothom té les seves preferides: nacionals, americanes, policíaques, fantàstiques, emeses a la televisió o a Internet… però fins ara no n’hi havia cap amb contingut i, alhora, continent social. PEIXOS és la primera sèrie-web emesa a Internet en llengua de signes catalana (LSC).

PEIXOS és un thriller en clau de comèdia, és la típica sitcom però sense rialles enllaunades i amb un rerefons social que ens convida a descobrir els costums, la llengua i les particularitats de la comunitat sorda. La història està protagonitzada per tres joves que han de viure junts per unes determinades circumstàncies que els portaran a l’aventura de descobrir un fosc secret que ha amagat la comunitat sorda durant segles.

36-peixos

El Tito és el típic jove al voltant dels trenta que mai acaba allò que comença. La seva xicota l’acaba de deixar i gràcies a la seva veïna Laura, una altra de les protagonistes, comença a estudiar interpretació de la llengua de signes catalana amb la intenció de recuperar la seva ex. La Laura és la veïna i millor amiga del Tito, militant de les causes injustes i revolucionàries, amiga dels animals i vegetariana. Finalment hi ha en Cesc, expert en història de l’art i buscat per la justícia per un petit malentès que implica l’assassinat del director del Museu del Prado i la desaparició d’un quadre de Goya.

La primera temporada de PEIXOS, estrenada enguany, consta de nou capítols d’uns 10 minuts de durada i conté subtítols en català, castellà i anglès. S’ha rodat sense cap tipus de finançament públic o privat i només amb la col·laboració del Cercle d’Artistes Sords Units. De moment està gaudint d’una bona acollida ja que té més de 7.000 visualitzacions a Youtube del seu primer capítol. La segona temporada encara està en fase de preproducció i des de el seu web demanen la col·laboració i complicitat del públic per a fer possible la seva realització. L’equip va trigar més d’un any en tenir enllestits els primers nous capítols perquè, al no rebre cap ajuda, només hi podien treballar els caps de setmana.

La sèrie està dirigida per Pablo Navarro i produïda per Anna Domènech, el guió és del mateix Navarro, Sam Campos i Frank Vidiella, els quals formen part de l’equip artístic juntament amb Alícia Sort. La producció de PEIXOS ha significat una veritable experiència d’integració, ja que ha estat realitzada per un equip mixt de persones sordes i oïdores. Els personatges de la Laura i en Cesc, interpretats per Alicia Sort i Frank Vidiella, són sords de naixement mentre que Sam Campos, com el seu personatge a la sèrie (en Tito), també ha estudiat interpretació de LSC a la vida real.

A Catalunya hi ha més 25.000 persones que fan servir la LSC. La llengua de signes catalana és molt diferent del català parlat, té la seva pròpia gramàtica i paraules pròpies. Però no hi ha una llengua de signes per cada llengua oral i, per exemple, a Galícia i al País Basc es parla la llengua de signes espanyola (LSE), com a la resta de l’estat.

One Comment Add yours

Deixa un comentari