Dia Mundial de l’Alzheimer

La malaltia d’Alzheimer és un trastorn neurodegeneratiu progressiu i irreversible, generalment de desenvolupament lent però sostingut en el temps. S’ha convertit en la forma més comuna de demència en les persones grans. Com a conseqüència de l’envelliment de la població, cada vegada hi ha més persones afectades per aquesta malaltia. Segons el Departament de Salut, el 2015 hi havia a Catalunya aproximadament 123.000 persones diagnosticades amb algun tipus de demència, 86.000 de les quals amb Alzheimer.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, al blog de DIXIT ens fem ressò d’iniciatives i projectes de caire social, mèdic i d’investigació al voltant de la malaltia. Abans, però, recordem l’entrada que hi vam dedicar el setembre de 2013 amb entitats i recursos documentals.

Teràpies psicològiques per a les persones cuidadores

Segons dades de la Societat Española de Neurologia (SEN), el 75% de les persones que cuiden un familiar amb Alzheimer pateixen estrès i el 50% depressió. A més del patiment emocional que suposa estar al càrrec d’un familiar amb aquesta malaltia, les persones cuidadores també poden patir algunes manifestacions físiques com migranyes, baixades de tensió o cansament crònic, entre d’altres. És el que es coneix com la sobrecàrrega del cuidador.

La Fundació Pasqual Maragall ha presentat recentment un estudi que demostra que les teràpies psicològiques grupals ajuden a millorar la qualitat de vida i l’estat anímic de les persones cuidadores de malalts amb Alzheimer. Segons l’estudi, els familiars, gràcies a aquest tipus de teràpia, aconsegueixen millorar la seva capacitat de resiliència. La pròpia fundació els ofereix suport a través d’aquests grups terapèutics.

38-alzheimer_1

L’Alzheimer no pot amb la música

Cadascú té la seva banda sonora particular. Hi ha cançons que queden impreses en la nostra memòria i quan les sentim no només ens fan aflorar records, sinó també estats d’ànim. I és que tot i la devastació que causa l’Alzheimer en el cervell del malalt, no aconsegueix arribar a l’àrea on “s’arxiven” els records musicals.

Així ho demostren alguns estudis, com el realitzat a la residència foral José María Azkuna d’Amorebieta-Etxano (Biscaia), que ha posat de manifest els beneficis terapèutics de la música en pacients amb demències avançades associades a l’Alzheimer. Es va aplicar teràpia psicosocial amb música a una vintena de pacients amb un estadi avançat de la malaltia, i tots van millorar en la capacitat d’emetre paraules, de buscar contacte físic i visual amb el cuidador, d’emocionar-se i fins i tot de somriure.

La Fundació ACE Barcelona Alzehimer Treatment & Research Center disposa de tallers de musicoteràpia per a pacients amb Alzheimer en fases lleus i/o moderades, on es treballa principalment l’àrea cognitiva per a retardar el grau de dependència que tenen.

I seguint amb la música, cal destacar el projecte #elpoderdelamúsica que forma part d’una interessant campanya portada a terme per l’Associació de Familiars d’Alzheimer de València (AFAV).

I acabant amb el capítol musical, us recomanem la conferència que properament DIXIT Lleida organitzarà per constatar els beneficis de la musicoteràpia com a eina d’estimulació.

38-alzheimer_2

Prova barata i no invasiva per detectar l’Alzheimer

La neurodegeneració en la malaltia d’Alzheimer està causada per la destrucció de les neurones cerebrals. Una de les causes d’aquesta destrucció és l’acumulació al cervell de plaques de beta-amiloide, molt tòxiques per a les neurones. Però els pacients pateixen la deposició d’aquestes plaques dècades abans de manifestar els primers símptomes de la malaltia.

Un estudi dirigit per investigadors de la Universitat de Waterloo (Canadà) ha desenvolupat un mètode mínimament invasiu, i molt barat, per diagnosticar la malaltia abans que es desenvolupi. Es tracta de detectar proteïnes de beta-amiloide en el fons de la retina.

Aducanumab: un fàrmac experimental amb bons resultats

Investigadors de la Universitat de Zurich han desenvolupat un fàrmac experimental, anomenat “aducanumab”, que redueix les plaques de proteïna beta-amiloide en malalts que pateixen la primera de les tres fases de l’Alzheimer. L’assaig es va fer amb 165 persones, però els resultats van ser tan esperançadors que van ocupar la portada de la revista Nature de la primera setmana de setembre.

Atesos els bons resultats dels primers assajos, s’han iniciat dos assajos que comptaran amb la participació de 2.700 pacients. I segons va informar El Punt Avui, tant l’Hospital Clínic com l’Hospital de Sant Pau de Barcelona participaran en aquest estudi.

Finalment, per a obtenir més informació i recursos sobre aquesta malaltia us recomanem la pàgina dedicada l’Alzheimer del Canal Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i el dossier temàtic publicat a DIXIT el mes de setembre de 2012.

Als centres DIXIT també hem organitzat diferents conferències sobre l’Alzheimer aquest any:

– El 9 de setembre a DIXIT Lleida va tenir lloc la xerrada “Paraules que es veuen: La comunicació verbal i no verbal com a eina en l’atenció a les persones que pateixen deteriorament cognitiu” a càrrec d’Eulàlia Cucurella, treballadora social, antropòloga, gerontòloga, màster en Qualitat Assistencial i l’actual presidenta d’Alzheimer Catalunya Fundació.

– El proper 29 de setembre, DIXIT Vic oferirà la conferència “La reminiscència com a eina de comunicació, acompanyament i vinculació amb les persones amb deteriorament cognitiu”, a càrrec de Duna Ulsamer, treballadora social i coordinadora de l’àrea d’atenció i família a l’Azheimer Catalunya Fundació.

– I l’11 de novembre, Elena Fernàndez i Paqui Gómez oferiran la conferència “Tuteles i Alzheimer: Quan es modifica la capacitat de les persones” a DIXIT Tarragona. Les conferenciants són psicòloga i treballadora social, respectivament, i ambdues Màster en Gerontologia.

També podeu consultar a DIXIT TV els vídeos d’activitats passades:

– Conferència dels psicòlegs de la Fundació Uszheimer, Gerard Batalla i Anna Dergham, “Reconeixement de les emocions en el procés de cuidar i gestió dels trastorns de conducta”.

– Conferència del coordinador de la Unitat de Geriatria de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Salvador Altimir, “Memòria. De l’envelliment a la malaltia”.

Deixa un comentari