Les mares de dia: una escola bressol familiar i alternativa

Conciliar la vida laboral i familiar quan es tenen fills menors de tres anys pot ser un veritable mal de cap per a les famílies. Actualment pares i mares tenen diverses opcions: l’escola bressol, els socorreguts avis i àvies o d’altres familiars, cangurs… però encara no és gaire coneguda la figura de les mares de dia.

Les mares de dia són el pas intermedi entre deixar els fills amb la família i portar-los a l’escola bressol. Es tracta de professionals, amb alguna titulació relacionada amb l’educació, com ara magisteri infantil o psicologia, que ofereixen a casa seva (adequadament adaptada i equipada) un servei d’atenció i cura al menor de tres anys, en grups molt reduïts (3-4 nens) i en un ambient familiar.

39-mare_dia

Aquesta figura encara no és gaire coneguda al nostre país, però a alguns països europeus es tracta d’un ofici reconegut i en molts casos subvencionat. Com és el cas de les tagesmütters (mares de dia) a Alemanya, les childminder (cuidadores de nens) al Regne Unit o les assistante maternelle franceses. Les mares de dia no són cangurs o cuidadores i ofereixen un servei pedagògic alternatiu en un ambient familiar. En ocasions s’utilitzen mètodes educatius inspirats en diferents filosofies com el mètode Waldorf, el Montesori o les escoles verdes.

A Catalunya, es troben en situació d’al·legalitat, és a dir, no està prohibit exercir-ne però no hi ha una normativa al respecte. A Catalunya, hi ha un projecte de llei presentat, tot i que encara no està aprovat. Mentrestant les mares de dia catalanes es donen d’alta com a autònomes i/o com a treballadores de la llar i utilitzen la normativa de les dues comunitats on aquesta professió està reconeguda: el País Basc i Navarra. Quatre nens per cada mare de dia i que aquesta tingui alguna titulació relacionada amb l’ensenyament són alguns dels requisits per exercir en aquestes comunitats.

39-mare_dia_2

Un dia típic a casa d’una mare de dia comença amb l’esmorzar, després ve el temps de joc a casa, on l’espai està habilitat, o una sortida al parc infantil del barri. Sempre es respecta el ritme de cada nen, tant en el joc, les migdiades com a l’hora de menjar. En ocasions els pares porten el dinar per als fills en carmanyoles i així poden controlar què i quant mengen cada dia. A l’hora d’anar a recollir els infants, com a l’hora de deixar-los, els horaris són més flexibles que en una escola bressol tradicional, i això permet una millor conciliació de la vida laboral i familiar.

La figura de la mare de dia suposa una alternativa per a famílies que busquen una educació de 0 a 3 anys alternativa i familiar per als seus fills. Si voleu més informació sobre les mares de dia o contactar amb entitats i associacions relacionades, us oferim els següents recursos:

– A nivell estatal hi ha la Red de Madres de Día, que ofereix cursos de formació per a futures mares de dia i contactes amb educadores que ja exerceixen.
– A Catalunya, l’associació Llars de Criança treballa per sensibilitzar i facilitar informació sobre aquesta opció educativa a l’opinió pública, ofereix assessorament i recolzament a mares de dia, i a persones usuàries. A més, també ofereixen una formació anual basada en mòduls per a futures mares de dia, així com la xarxa de mares de dia que treballen a tot el territori català.
– A l’associació Madre de Dia, ofereixen informació i recursos basats en el mètode Waldorf.

One Comment Add yours

  1. Bones,

    Actualment també hi ha la cooperativa Mares de dia SCCL que dóna suport i recolzament a les mares de dia i els ofereix ser sòcies, cotitzar en el règim general de la seguretat social, cobertura d’assegurances per la mare de dia i els infants, formació inicial i permanent entre altres aspectes.
    Val la pena visitar la seva web http://www.maresdedia.cat per tenir més informació.

Deixa un comentari