“On Fologüers”: dibuixos animats per promoure la discapacitat

Promoure la normalització de les persones amb discapacitat sense parlar de discapacitat pot semblar un contrasentit, però potser és el camí més ràpid i el més efectiu. Com a mínim aquesta és la proposta d’“On Fologüers”,  la sèrie animada que la Fundació ONCE distribueix a través d’Internet i xarxes socials des del passat mes de juny. José Luis Martínez Donoso, director de l’ONCE, afirma que en aquesta sèrie la discapacitat no és la protagonista, sinó que es mostra en un to distès i desenfadat.

La sèrie d’animació consta de vuit capítols – ja se n’han estrenat tres- en els que veiem la vida de joves amb i sense discapacitat. Protagonitzen trames, ubicades a diferents entorns, a través de les que coneixem les barreres socials i arquitectòniques a què han de fer front de manera habitual.

Al llarg de la temporada podreu conèixer a l’Adolfo i a la resta de la seva colla: la Maria, la Laura, el Toni i el Daniel, tots amb algun tipus de discapacitat. A cada capítol veurem com cada personatge aconseguirà els seus objectius, fent una denúncia constructiva i amb humor de situacions concretes que es troben les persones amb discapacitat.

Per exemple, en el primer capítol la María, una universitària que es mou per la ciutat amb cadira de rodes, viu el desamor amb el Carlos, un company de la facultat. I per superar-ho, rep els “útils” consells del seu amic Adolfo.

Segons els creadors, la sèrie vol reflectir el concepte de disseny per a tothom -o disseny inclusiu- a cadascun dels capítols (el blog de DIXIT va dedicar una entrada a aquest concepte el passat mes de febrer). A més, aquesta producció vol transmetre una sèrie de valors com la solidaritat, el compromís o la companyonia, imprescindibles quan parlem de la inclusió social de persones amb discapacitat.

En la producció d’un dels capítols, “On Fologüers” ha comptat amb el cofinançament del Fons Social Europeu. I en uns altres dos ho ha fet amb el del Ministeri d’Afers Exteriors i cooperació, en el marc del programa ‘Parlem d’Europa’, per mostrar la contribució de la Fundació ONCE a un creixement inclusiu.

Podeu veure la sèrie al web de la Fundació ONCE, al seu canal de YouTube, i als seus comptes de Twitter i Facebook.

 

Deixa un comentari