Recursos i propostes contra el malbaratament alimentari

Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), un terç dels aliments que consumim acaben a les escombraries. Es malbarata 1,3 kg de menjar setmanal a cada llar de l’estat espanyol. A Catalunya la situació no és gaire millor, segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), es llencen 262.471 tones d’aliments aptes per al consum humà cada any. D’aquesta quantitat, els supermercats són responsables d’un 16%, els bars i restaurants d’un 12%, mentre que a les llars catalanes és produeix el 58% del malbaratament alimentari.

Estem davant d’un problema d’escala global i any rere any es desaprofiten 9 milions de tones de menjar a nivell mundial. Només amb el que es tira a Europa i als Estats Units es podria alimentar a tota la població del planeta. Es tracta d’una situació preocupant quan, tant a nivell local com global, hi ha un percentatge important de la població que passa gana.

40-malbaratament

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) calcula que el malbaratament alimentari té un cost global de 750 milions de dòlars, una suma 6 vegades superior a la inversió en ajuda al desenvolupament. La solució a aquest problema passa per molts fronts: prevenció, conscienciació, reutilització, però sobretot, posar en qüestió un model d’indústria alimentària en el que no hi ha massa transparència en aquest sentit.

Existeixen molts projectes i recursos per treballar i lluitar contra el malbaratament alimentari. Aquesta setmana us parlem dels següents:

Agència de Residus de Catalunya

Segons l’ARC dimensionar el fenomen del malbaratament alimentari és important de cara a identificar les causes, conseqüències i impactes socials, econòmics i ambientals que es deriven d’aquesta mala praxis. Però també ho és identificar estratègies que permetin actuar en la bona direcció. Al seu web podeu trobar una secció sobre malbaratament alimentari amb consells, guies, publicacions o jornades. Una pàgina amb multitud de recursos i unitats didàctiques per treballar aquest fenomen a escoles i instituts amb materials classificats per etapes. També trobareu una secció de vídeos interessant per conscienciar la ciutadania, com ara aquest curtmetratge sobre la relació entre el malbaratament d’aliments i de recursos patrocinat per World Wild Fund (WWF) Alemanya i  pel Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA):

Agència Catalana de Seguretat Alimentària

El Departament de Salut, mitjançant l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, també té un espai dedicat a lluitar contra el malbaratament alimentari. Hi trobareu consells per als consumidors, consells per a les empreses, materials per a escoles, recursos audiovisuals… i, fins i tot, receptes per a que pugueu aprofitar les restes de menjar en bones condicions que se’ns amaguen a la nevera. Cuinar de manera creativa, però també social i ecològicament responsable

Yo no desperdicio, l’app que t’ajuda a no malgastar menjar

Es tracta d’una iniciativa de la ONG Prosalus que posa en contacte a aquelles persones que tenen un excedent d’aliments amb d’altres persones que els necessiten. Yo no desperdicio facilita l’intercanvi d’aliments entre els ciutadans. El seu funcionament és ben senzill, primer cal registrar-se a la web de l’aplicació i publicar el menjar que ens sobra. Si hi ha alguna persona interessada, ens apareixerà un missatge i llavors només s’ha de quedar per fer l’entrega. La persona que vulgui rebre aliments, també s’ha de registrar a la pàgina web (o a l’app) i buscar aquells aliments que estiguin a prop seu, posar-se en contacte amb la persona donant i acordar la recollida.

Al  web del projecte també podreu trobar consells, receptes, notícies i més recursos per lluitar contra el malbaratament alimentari. Us hi podeu registrar des de la seva web o a la seva aplicació per android. En qualsevol cas, es tracta d’un servei totalment gratuït.

La OCU contra el malbaratament

La Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha posat en marxa la iniciativa “No tires la comida” per lluitar contra el desaprofitament dels aliments. Entre d’altres, demanen que s’estableixin mesures perquè tots els agents implicats en la producció, generació, distribució i comercialització d’aliments puguin donar el menjar que rebutgen a bancs d’aliments, alimentació animal o abonaments, en aquest ordre.

Podeu sumar-vos a la seva proposta a través del web, i a les xarxes socials a través de l’etiqueta #STOPdesperdicios.

D’altra banda, la OCU també ofereix consells per a no desaprofitar el menjar com, per exemple, aquesta llista d’aliments que, segons la organització, és poden consumir tot i estar caducats.

Tot suma per acabar amb aquest problema, però potser tot comença amb una actitud responsable davant la compra i el consum d’aliments.

 

Deixa un comentari