Xarxes antirumors per combatre el racisme i la xenofòbia

“Va haver de portar els nens a una escola bressol privada perquè les places públiques sempre se les queden els immigrants”
“Tenen més facilitats per obrir un negoci i poden obrir fins a més tard”
“Sempre es queden amb els pisos de protecció oficial”
“És que no s’adapten!”

Un llarg etcètera de frases com aquestes apareixen sovint en les converses quotidianes i són el fruit d’un fenomen que afecta la convivència als nostres carrers: els rumors.

Quan en societats complexes com la nostra es produeix alguna tensió social relacionada amb els serveis i recursos públics, s’acostumen a sentir frases que es repeteixen i que culpen els col·lectius d’immigrants de la situació i a les institucions per afavorir-los. Aquests rumors es generen per inseguretat, pel desconeixement del funcionament de les administracions o per la falta de dades concretes sobre un tema determinat. Els rumors i la seva propagació són nocius perquè generen l’aparició de perjudicis i estereotips que sovint es transformen en actituds discriminatòries i xenòfobes que trenquen la cohesió social del territori.

43-rumors

Administracions i diferents entitats i organitzacions, conscients d’aquesta problemàtica, ja fa temps que han posat en marxa sistemes per combatre l’aparició i propagació de rumors: les xarxes antirumors i els agents antirumors. El maig de 2013 ja vam dedicar una entrada de blog a aquesta qüestió, que ara reprenem amb l’objectiu d’actualitzar i ampliar amb noves iniciatives, recursos i projectes.

Xarxa BCN antirumors

L’ajuntament de Barcelona treballa en col·laboració amb persones, associacions, entitats, equipaments, programes i serveis municipals amb l’objectiu d’eliminar els rumors, els estereotips i les discriminacions que dificulten la convivència a la ciutat. Els agents antirumors fan la seva feina tant al carrer com a Internet.

Podeu consultar el seu web per desmuntar els diferents rumors i tòpics que existeixen sobre el col·lectiu immigrant. Els trobareu classificats per temes i cadascun amb dades concretes per desactivar-lo. Per exemple, sobre el rumor que els immigrants “no paguen impostos i reben ajuts públics” s’aporta la informació per trencar amb aquesta afirmació: no hi ha ajuts específics per a negocis regentats per persones immigrades i no és cert que els comerciants immigrats puguin obrir més fàcilment els negocis perquè l’anomenada llicència exprés (que agilitza l’inici i exercici de l’activitat comercial) és aplicable a qualsevol negoci amb una superfície de venda inferior als 2.500 metres quadrats.

En aquest web també podreu trobar recursos, eines i materials per fer a formacions a entitats i escoles amb la intenció de desactivar els tòpics i estereotips per millorar la convivència: com una ‘Guia pràctica per a l’agent antirumors’ o un catàleg d’activitats antirumors. També trobareu diferents formes de col·laboració, si hi esteu interessats.

Col·laboració entre ciutats

L’experiència de col·laboració entre entitats, persones i administracions duta a terme per l’ajuntament de Barcelona va servir a la Fundació ACSAR per exportar la iniciativa a altres ciutats de l’estat espanyol: Sabadell, Getxo, Fuenlabrada o l’illa de Tenerife. Ara aquestes ciutats, juntament amb la capital catalana, formen part de la REC (Red de Ciudades Interculturales) vinculada a la xarxa europea “Intercultural cities”, un programa impulsat pel Consell d’Europa en col·laboració amb la Comissió Europea. Trobareu més informació sobre aquest projecte d’abast internacional en aquesta web.

‘Zurru Murruak’: la contenció del rumor a Bilbao

Bilbao és una altra de les ciutats que s’ha inspirat en la ciutat de Barcelona en l’estratègia a seguir per trencar amb els rumors. L’ajuntament de la capital biscaïna està participant en el projecte europeu antirumors “Communication for integration – C4I”, també liderat pel Consell d’Europa. ‘Zurru Murruak’, que es pot traduir com ‘Parets Rígides’, és el nom d’una campanya integrada en aquesta iniciativa i que te l’objectiu de contenir els rumors i fomentar els valors democràtics i de respecte a la diversitat.  La web del consistori ha habilitat un apartat amb una guia de recursos per treballar contra la propagació del rumor, com aquest vídeo en el que un grup d’adolescents del barri bilbaí d’Errekalde participa en una experiència d’anàlisi sobre els rumors existents al voltant de la població immigrant estrangera:

Pels carrers de Bilbao ja volten més de 60 agents antirumors, persones compromeses amb el seu entorn i la seva ciutat que creuen en la convivència inclusiva i ajuden, a peu de carrer, a desmuntar i combatre els falsos rumors i creences contra la immigració, les persones estrangeres i la diversitat cultural. Faciliten informació i dades als ciutadans i els conviden a tenir una actitud crítica i reflexiva davant d’aquestes situacions. Els agents antirumors també treballen a les xarxes socials on, sovint, l’anonimat d’internet fa que els comentaris políticament incorrectes passin de la propagació d’un rumor infundat a l’insult.

Trenca tòpics… en positiu

La Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies té habilitat l’espai web “Trenca tòpics…en positiu” amb fitxes per trencar diferents tipus de rumors sobre el col·lectiu immigrant i l’islam. Les fitxes tenen dos tipus de destinataris: d’una banda, el conjunt de professionals de l’administració pública i d’entitats de l’àmbit social d’atenció al públic i, per l’altra, el conjunt de la ciutadania.

Conferències DIXIT sobre projectes interculturals

Finalment volem destacar dos projectes, que es presentaran a DIXIT Girona i DIXIT Vic, que fomenten els valors de la interculturalitat i afavoreixen la integració de les persones immigrants en la comunitat:

-El projecte dut a terme a la localitat gironina de Salt que promou la implicació de la comunitat i la ciutadania activa per millorar el coneixement dels recursos existents destinats a les persones immigrades.

Aquesta iniciativa es presentarà a la conferència “Referents comunitaris i xarxes relacionals naturals: construir coneixement des de les persones immigrades”, que tindrà lloc a DIXIT Girona el proper 24 de novembre. Durant l’acte s’explicarà com a través de la connexió amb les xarxes relacionals naturals i de comerciants com a referents comunitaris es poden modificar informacions incorrectes i rumors que puguin malmetre la convivència. Si voleu assistir trobareu més informació i el formulari d’inscripció en aquest enllaç.

-I el proper 3 de novembre, DIXIT Vic acollirà la presentació del projecte Fes-Sí, amb l’objectiu de ressaltar la importància del coneixement, in situ, de la cultura del Marroc i del món àrab per poder treballar a Catalunya amb el col·lectiu magrebí que es troba en situació de vulnerabilitat.

Es tracta d’un programa, iniciat l’any 2009, que vol sensibilitzar els futurs professionals de l’àmbit d’afers socials cap a la cultura i població marroquí. Els estudiants dels últims cursos de cicles formatius de grau superior o ensenyament universitari, tenen l’oportunitat de visitar diverses institucions, associacions i entitats, públiques o privades, de la ciutat marroquina de Fes. Aquestes visites els permeten conèixer de primera mà els projectes d’intervenció que es porten a terme amb els col·lectius en situació de risc social. Si esteu interessats en assistir a aquesta conferència, seguiu l’enllaç.

 

One Comment Add yours

Deixa un comentari