1r Congrés Català de Pobresa Energètica

Avui comença el primer Congrés Català de Pobresa Energètica a la Fira de Sabadell, que vol ser un espai de debat i reflexió entorn de la lluita contra la vulnerabilitat energètica i es convoca amb l’objectiu d’oferir solucions a problemes concrets. Durant dos dies reunirà prop de 400 persones i 80 ponents nacionals i internacionals que participaran en taules rodones, tallers demostratius amb solucions a problemes tècnics, així com en debats sobre aspectes de caire ètic, jurídic i reivindicatius al voltant de la lluita contra la pobresa energètica.

El congrés està organitzat pels ajuntaments de Sabadell, Barcelona i Badalona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’associació Ecoserveis i la Taula del Tercer Sector. Comptarà amb experts acadèmics, socials i del món local com Harriet Thomson, que és professora de la Universitat de Manchester i experta en pobresa energètica que oferirà la conferència ‘Pobresa energètica: un problema comú de la Unió Europea’.

El projecte es completarà amb l’edició d’una publicació posterior que recollirà de forma sintètica l’estat de la qüestió del sector en l’àmbit català.

44-congres_pobresa_energetica

Reptes i dilemes

Quin tipus de mesures d’eficiència energètica o millora de l’edifici són més efectives, com identificar situacions de pobresa energètica i actuar més enllà dels serveis socials o com finançar la millora energètica de llars vulnerables, seran alguns dels reptes oberts en els que  tant els professionals dels sectors públics i privat, com el públic interessat, hi podrà participar presencialment o a través del lloc web del congrés.

També es pot participar aportant idees o solucions a un sèrie de dilemes que es plantegen des del congrés. Per exemple: si la pobresa energètica ha d’incloure -o no- la manca d’aigua (ja que estadísticament el consum d’aigua no sempre queda inclòs en els càlculs dels diferents índex de referència); quin ha de ser el paper del món local, o el paper dels mitjans de comunicació, són altres dels dilemes que també s’hi plantegen.

Dades de la pobresa energètica a Catalunya

Els índex de pobresa energètica han crescut els darrers anys a Catalunya. El 10,9% de les llars catalanes declaren que no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada (18ºC a l’hivern i 25ºC a l’estiu). Una xifra que ha augmentat més del doble respecte l’any 2008.

La pobresa energètica ha crescut com a conseqüència de l’increment de la pobresa econòmica: un 20,9% de les llars es troben en situació de pobresa, un 26% en risc d’exclusió social (IDESCAT, 2014) i un 12,9% arriba amb molta dificultat a fi de mes. També cal tenir en compte com a factor accelerant d’aquest procés l’elevat preu de l’energia i les deficiències energètiques que presenta el parc d’habitatges. Un 50% dels habitatges a l’estat s’han construït sense criteris d’eficiència energètica (INE, 2014) i un 17,1% presenten humitats, goteres o altres problemes d’aïllament.

Si voleu més informació i recursos per lluitar contra la pobresa energètica, us recordem l’entrada publicada en aquest blog el passat mes de juliol amb diferents projectes i iniciatives en aquest sentit.

 

Deixa un comentari