Torna el #GivingTuesday a Catalunya

El #GivingTuesday va sorgir als Estats Units l’any 2012 en contraposició al Black Friday i al Cyber Monday, dies de celebració consumista prenadalencs. Se celebra, a escala global, el primer dimarts després del quart dijous de novembre (aquest 2016 serà el 29 de novembre) i consisteix en dedicar un dia a l’acció de donar, ja siguin aliments, diners, temps (voluntariat), objectes de segona mà, etc. Des de la primera edició el projecte va aconseguir el reconeixement de la Fundació de les Nacions Unides per ser un moviment solidari i milers d’organitzacions i persones es van unir per fer donacions i accions desinteressades.

Al 2014 el #GivingTuesday es va expandir a altres països com Canadà, Austràlia i Singapur i, amb l’impuls de les xarxes socials, va convertir-se en un moviment de caràcter global. Els països de llengua hispana van crear la seva versió: Un día para dar, i van contribuir a consolidar el moviment a nivell mundial. Més de 35.0000 organitzacions de 68 països van participar a la campanya, aconseguint un gran impacte als mitjans gràcies al volum dels projectes llançats, la captació de fons i les hores de voluntariat dedicades.

A Catalunya, el #GivingTuesday es va celebrar per primer cop l’any passat i s’hi van sumar una seixantena de projectes de diferents entitats i organitzacions per poder col·laborar. A nivell estatal, es van aconseguir un total de 405.000 € destinats als més de 260 projectes socials que hi van participar. El moviment va tenir una repercussió en mitjans de comunicació molt elevada i va aconseguir ser trendic topic durant 5 hores.

Totes les propostes i iniciatives per col·laborar les trobareu en aquest apartat del web català del #GivingTuesday. La majoria són projectes solidaris de caire social, però també n’hi ha de l’àmbit de la salut, de la protecció del medi ambient o de la defensa dels drets humans. Depenent del projecte hi ha diferents formes de col·laboració: ajudes econòmiques, materials o personals (voluntariat). Al #GivingTuesday hi pot participar tothom: persones, famílies, organitzacions socials, escoles, universitats, institucions públiques, empreses…

47-givingtuesdaybanner

Una altra manera de participar és creant un projecte solidari propi i registrant-lo a givingtuesday.cat. També podeu iniciar una campanya de captació de fons per a la vostra iniciativa  a través de la plataforma de crowfunding oficial de #GivingTuesday migranodearena.org.

L’objectiu és que amb aquesta jornada la ciutadania sigui conscient de la importància de donar i que és possible ajudar-se els uns als altres, tant al nostre entorn més proper com en qualsevol part del món. També és important per a les organitzacions socials i fundacions, perquè gràcies a aquest moviment poden ampliar el públic objectiu i difondre el seu treball a escala global. Es tracta d’incorporar les diferents formes de col·laborar que existeixen per a que aquestes accions continuïn la resta de l’any amb la intenció de construir entre tots una societat més justa i igualitària.

Deixa un comentari