Esperança.cat, una app que escolta, atén i ajuda els joves

L’adolescència, una etapa difícil

L’etapa vital compresa entre l’adolescència i la joventut, en ocasions, no és un camí de roses. Durant aquests anys la nostra personalitat s’està forjant i vivim en un mar d’emocions, dubtes i preocupacions que, un cop superats, poden semblar-nos banals però que en el seu moment els vivim amb incertesa i, sovint, amb angoixa. Esperança.cat és una aplicació nascuda del Telèfon de l’Esperança de Barcelona especialment dissenyada per a adolescents i joves on poden trobar recursos i eines comunicatives d’escolta i acompanyament que els ajudaran en el seu dia a dia i en les seves relacions interpersonals.

El Telèfon de l’Esperança de Barcelona és un servei altruista que ofereix atenció telefònica i confidencial a tota aquella persona que necessiti ser escoltada per alleujar patiments de qualsevol tipus. Es tracta d’un servei amb més de 40 anys d’història que, fruit de la seva experiència, ha detectat que moltes de les problemàtiques emocionals, relacionals i de salut mental, que són motiu de trucada, tenen el seu origen en etapes primerenques de la vida. Per això l’app va sorgir amb la intenció de fer especial prevenció i educació en valors entre els joves.

48-esperanca

Cultiu de valors

Segons explica la mateixa entitat, les trucades de menors de 20 anys al Telèfon de l’Esperança s’han duplicat en els darrers anys. Les principals inquietuds entre els joves són els trastorns alimentaris, els conflictes emocionals, les dificultats en les relacions socials amb amics, parelles o pares, el consum d’alcohol, la violència de gènere o l’orientació sexual. L’aplicació, disponible des del més d’abril per a IOS i Android, pretén ser una font contínua de continguts per a generar comentaris, consultes i diàlegs entre els joves. I també un banc de recursos comunicatius en el cas que necessitin acompanyar algú del seu entorn que passa un mal moment o bé per a reflexionar sobre vivències que els afectin personalment.

El disseny de l’aplicació és molt dinàmic i compta amb diverses funcions. Això, i el fet que les persones usuàries puguin enriquir l’app amb continguts propis, fa que l’experiència sigui molt positiva. Esperança.cat té diversos apartats que s’actualitzen regularment. A la portada es publica El valor de la setmana sempre amb una frase clara i concisa per a que pugui ser comentada fàcilment en grup o per a que indueixi a la reflexió personal. A l’apartat Tens la paraula s’aposta per la participació dels joves, ja que permet compartir vídeos, imatges o missatges de text inspirats en algun dels continguts o proposar temes que l’app encara no hagi tractat.

A Esperança.cat també hi ha una agenda amb activitats, tests d’autoconeixement vinculats a continguts treballats a l’aplicació i diferents recursos per integrar i saber comunicar tot tipus de valors. L’aplicació també està pensada per a que sigui una eina d’utilitat per als professionals de l’àmbit social que treballen amb joves com monitors de lleure, treballadors socials, voluntaris, etc. Per a pares i mestres també pot ser un bon recurs per facilitar el diàleg amb fills i alumnes tot generant debat i intercanvi d’opinions sobre qüestions importants de la vida.

Conferències a DIXIT

Quan parlem d’educació en valors entre joves i adolescents pren especial rellevància el seu món interior. Per això aprofitem per recomanar-vos la conferència “Educar la interioritat dels adolescents” que vam organitzar DIXIT conjuntament amb la Fundació Pere Tarrés el passat 17 de novembre i que podeu trobar a DIXIT TV. La xerrada va anar a càrrec d’Oriol Julià, formador d’educació en valors que va oferir pautes i recursos per a ensenyar als adolescents la importància que té el món interior en el seu desenvolupament personal.

I, per acabar, també us recomanem la conferència “Entendre’s amb adolescents”, on el psicòleg Pau López va repassar les característiques que descriuen l’adolescència, per comprendre-la i actuar en conseqüència des de l’atenció personalitzada i la sensibilitat cap al jovent. La xerrada va constar de dues parts que també podeu veure a DIXIT TV:

– Conferència de Pau López “Entendre’s amb adolescents”

– Conferència de Pau López “Entendre’s amb adolescents (2a part)”

 

One Comment Add yours

Deixa un comentari