Catalunya, país d’acollida

Des de que va començar l’anomenada “crisi migratòria” del Mediterrani han estat moltes les entitats i associacions socials que han expressat el desig d’acollir persones refugiades. I amb elles també gran part dels habitants de Catalunya. En tot aquest temps, tant la Generalitat com la majoria d’ajuntaments, han donat suport a diferents campanyes i iniciatives a favor de l’acollida de persones refugiades i demandants d’asil.

Persones refugiades, persones benvingudes

La Generalitat de Catalunya, a través del Comitè per a l’acollida de les persones refugiades, va impulsar aquesta campanya de comunicació protagonitzada pels infants d’una escola de Barcelona. Trobareu més informació d’aquesta iniciativa al web refugee.gencat.cat, on també hi ha tot un seguit de recursos que la Generalitat té preparats per a l’acolliment de les persones refugiades: informació sobre llengua, salut, ocupació, habitatge, educació i protecció social, entre d’altres. El lloc web està disponible en català, castellà, anglès i àrab.

El Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades és l’òrgan d’assessorament, participació i coordinació de les administracions públiques catalanes i de les entitats i organitzacions socials que actuen en l’àmbit d’acollida de les persones que sol·liciten protecció internacional o refugiades a Catalunya. Es va crear el setembre de 2015, arran de la crisi humanitària de refugiats a Europa i està adscrit al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Al web d’aquest Departament trobareu un apartat sobre persones refugiades amb informació variada sobre com col·laborar a favor de l’acollida, posant a disposició de les organitzacions els vostres propis recursos o a través d’entitats i ens locals que actualment porten a terme campanyes actives.

Barcelona, ciutat refugi

Hi ha moltes ciutats de Catalunya que també s’han declarat favorables a l’acolliment de persones refugiades. Per exemple l’Ajuntament de Barcelona dóna suport des del 1989 als immigrants i als sol·licitants d’asil a través del Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER). Amb motiu de la crisi de refugiats al mediterrani es va crear el pla ‘Barcelona, ciutat refugi’ el setembre de 2015 per preparar la ciutat per acollir, assistir, proveir dels serveis necessaris i garantir els drets de les persones refugiades. L’objectiu és dotar Barcelona d’un model integral d’acollida, propi i permanent. Al web que hi ha habilitat hi trobareu espais d’informació i de participació.

Casa nostra, casa vostra

Una de les últimes iniciatives en veure la llum, i que ja porta prop de 20 mil signatures de recolzament, és la campanya Casa nostra, casa vostra’. La llavor d’aquest projecte va sorgir quan un grup de persones del món de la comunicació van coincidir en els camps de refugiats de la frontera de Grècia amb Macedònia portant a terme diferents treballs i tasques de voluntariat. Es dóna la curiosa circumstància que aquella primera trobada va ser un 9 de maig, el dia d’Europa. Al tornar van tenir clar que havien de fer alguna cosa per canviar la situació de les persones refugiades i immigrants. El projecte va anar creixent fins que els signants inicials van veure que era l’hora d’obrir la participació a la societat civil i les entitats.

Ara el projecte s’ha convertit en més que una campanya, i els objectius queden ben clars amb l’etiqueta #Volemacollir que utilitzen per difondre el seu missatge. No només reclamen l’acolliment de persones que fugen de les guerres, de la fam, de la persecució política, per motius d’orientació sexual o per les seves creences, sinó també de les que ja són aquí i segueixen tenint dificultats per desenvolupar una vida digna.

Hi ha diverses formes de participar en la campanya, a més de signar digitalment per recolzar la proposta també es poden fer aportacions econòmiques, organitzar una activitat vinculada, fer difusió online i offline i, properament, també es podrà comprar material.

Conferència DIXIT sobre la intervenció social amb persones refugiades

Per acabar, us volem recomanar la conferència “Com intervenir amb persones refugiades aquí i allà” que tindrà lloc als centres DIXIT de Girona i Barcelona els propers 14 i 15 de desembre respectivament. Durant la xerrada s’oferirà una visió sobre la intervenció social amb persones refugiades des de dos punts de vista: a partir de l’experiència in situ d’un treballador social al camp de refugiats d’Idomeni i amb la visió de l’ONG Accem, una entitat que ofereix l’atenció social a persones sol·licitants de protecció internacional al nostre país. També està prevista la intervenció d’un representant del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades que explicarà l’acollida de les persones refugiades a Catalunya per part de les institucions públiques i de la societat civil. L’acte està organitzat conjuntament per DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials i el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.

 

 

Deixa un comentari