Arriben dates que conviden a la solidaritat i les campanyes per recollir joguines amb finalitats socials són un clàssic nadalenc. Noves, de segona mà i reciclades, totes serveixen per a ser donades en campanyes solidàries. Bé, totes no, les considerades bèl·liques i/o sexistes, normalment i per raons òbvies, no tenen cabuda en aquest tipus d’iniciatives. Hi ha moltes recollides solidàries de joguines, cada ajuntament fa la seva i les entitats benèfiques, organitzacions i hospitals també acostumen a organitzar-ne. Aquesta setmana al blog de DIXIT us en presentem algunes:
Amb els drets dels infants no s’hi juga
La campanya solidària de la Creu Roja d’enguany porta per títol “Els seus drets en joc” i, a banda de recollir joguines, també pretén sensibilitzar sobre el dret dels infants a jugar i sobre el valor educatiu del joc. Per aquest motiu demanen joguines no bèl·liques i no sexistes i que, preferentment, fomentin valors com la cooperació. També han de ser noves perquè, tal i com diuen els organitzadors, tots els infants tenen dret a estrenar una joguina independentment de la situació econòmica de les seves famílies. Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte Joguina Educativa, que Creu Roja Joventut desenvolupa durant tot l’any.
Aquesta és la 24ena campanya que l’entitat posa en marxa a Catalunya i l’objectiu d’enguany és repartir 70.000 joguines a 25.558 infants en situació de vulnerabilitat d’arreu del país. Per això es comptarà amb la participació de prop de 1.500 voluntaris de Creu Roja Joventut a més de 400 municipis i organitzats en 83 assemblees locals i comarcals. La previsió s’ha realitzat tenint en compte la demanda que tenen les diferents assemblees locals i comarcals de la institució humanitària que participen en la campanya, en molts casos de famílies derivades pels serveis socials de cada localitat.
L’organització espera recollir totes les joguines necessàries, per donar resposta a la demanda, abans de la finalització de la campanya el 3 de gener. Podeu consultar tots els punts de recollida al web joguinaeducativa.org. També podeu compartir les vostre experiències a les xarxes socials amb les etiquetes #campanyadejoguines i #elsseusdretsenjoc.
Des de 1967 ‘Cap nen sense joguina’
El programa “Cap nen sense joguina”, que aquest any arriba a la 50ena edició, és un clàssic de la Cadena SER a Catalunya la nit de reis. Es tracta d’una campanya amb molta història a la capital catalana. El 1967 Ràdio Barcelona es va unir a la iniciativa benèfica “Cap nen sense joguina”, que anys enrere havia engegat el Casino de l’Aliança del Poblenou, i va popularitzar el projecte a tot Catalunya.
La font d’ingressos principal de la campanya es realitza a través d’una subhasta radiofònica d’objectes lliurats per personalitats, nacionals i internacionals, de diferents àmbits. Els objectes es donen a conèixer els dies previs a la subhasta i la nit del 5 de gener els oients del programa liciten per aquests objectes fins a altes hores de la matinada. El programa el condueix la periodista Rosa Badia, menció especial en la passada edició dels Premios Ondas.
Imatge: CadenaSer.com
També podeu participar en aquesta campanya fent donacions de joguines noves directament a la ràdio o fent aportacions econòmiques. L’any passat van aconseguir portar regals a més de 11.000 nens i nenes gràcies als 28.000 euros recaptats a la subhasta, l’aportació de joguines noves i les donacions econòmiques.
Renovar-se o jugar
Si teniu canalla a casa és probable que esteu acostumats a conviure amb joguines que només han sortit una o dues vegades de l’embalatge. Aquestes joguines poden tenir una segona oportunitat en una altra llar o en unes altres mans. Torna una nova edició del programa “Renova les teves joguines” de l’ajuntament de Barcelona que promou un segon ús de les joguines i en fomenta l’intercanvi d’aquelles que, tot i trobar-se en bon estat, els nens ja no fan servir. Aquesta iniciativa pretén fomentar el consum conscient i la prevenció de residus, promoguda per entitats, associacions i equipaments municipals de la capital amb el suport de l’ajuntament.
La renovació funciona de la següent manera: podeu portar a qualsevol dels equipaments que indiquen al web joguines com jocs de construcció i de taula, cuines, tricicles, camions, nines, disfresses, contes… Les joguines no han de ser bèl·liques ni publicitàries i han de complir la normativa europea de seguretat. A canvi us donaran cupons per intercanviar posteriorment per joguines en qualsevol punt de la xarxa. Els cupons també es poden regalar a altres infants. Amb les etiquetes #bcnsostenible i #renovajoguines podeu fer difusió d’aquesta iniciativa.
Reciclar joguines per a la inclusió social
I pels joguets més atrotinats que necessiten una reparació, un toc de pintura o un rentat de cara, també hi ha una segona vida més enllà del container de rebuig. Els punts verds de la capital catalana recullen joguines usades de tot tipus que, un cop netes i, si cal, reparades, es posen a la venta per finançar un projecte d’inclusió social.
Aquesta iniciativa la porten a terme l’ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la fundació Formació i Treball, que facilita la formació i inserció laboral de persones en risc d’exclusió social. Si sou habituals del reciclatge en algun dels gairebé 120 punts verds de Barcelona, haureu vist les gàbies contenidores de joguines en espera d’una segona oportunitat.
Els treballadors de Formació i Treball, que són persones en risc d’exclusió social, fan una tria per veure quines estan en bon estat, si serveixen, si s’han de netejar i si -mitjançant una petita reparació o embolcall- es poden posar a la venda a les botigues de segona mà de l’entitat o bé fer una entrega social a famílies sense recursos. I aquelles que ja han arribat al final de la seva vida, se separen per a ser tractades correctament com a residus o materials reciclables.
El mercat social
I, per acabar, una recomanació per fer les vostres compres nadalenques amb consciència social. La Federació de Catalana de Voluntariat Social ja fa anys que va posar en marxa el mercat social amb l’objectiu de fomentar el comerç just i un tipus de consum amb criteris socials. En el web podreu trobar productes i serveis provinents d’entitats sense ànim de lucre, d’empreses d’inserció i de centres de treball.