‘Tots tenim un costat bo. O molt bo’. 25a edició de La Marató de TV3

L’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques van ser les protagonistes en la 25a edició de La Marató de TV3 celebrada el passat 18 de desembre. El catalans van demostrar, un any més, la seva solidaritat i van aportar un total de 8.490.607 euros per ajudar en la recerca i sensibilització d’aquestes malalties. El programa, presentat  per Helena Garcia Melero i Ramon Pellicer, va ser tot un exercici de divulgació, sensibilització i entreteniment que es va allargar durant 18 hores.

Com en les anteriors edicions, La Marató ha estat precedida per una àmplia campanya en els mitjans audiovisuals catalans per sensibilitzar al públic sobre les conseqüències de l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals en les persones. En la campanya  ha destacat especialment l’espot ‘Tots tenim un costat bo. O molt bo’.

Enguany, el TERMCAT també s’ha sumat a les actuacions relacionades amb La Marató de TV3 i, amb el suport del Departament de Salut, ha preparat un diccionari en línia que recull els termes bàsics dels problemes de salut que són el centre d’interès de l’edició d’aquest any. Podeu ampliar la informació consultant la nota de premsa.

L’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques

L’ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya hi ha més de 13.000 casos a l’any, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys, i és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. El 45% de les persones que sobreviuen a un ictus, tindrà una discapacitat motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió amb greus repercussions en la qualitat de vida. En el blog de La Marató podeu trobar les associacions de malalts d’Ictus que hi ha a Catalunya.

La Marató 2016 també ha tractat sobre les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme. Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l’atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. En els últims anys, els experts han notat un canvi en la causa d’aquestes lesions d’origen traumàtic: han baixat les produïdes per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d’edat més avançada.

25 anys de La Marató

Aquesta ha estat una edició molt especial de La Marató de TV3 que ha celebrat els 25 anys.  L’any 1992 TV3 va ser la televisió pública pionera a Espanya a fer un “telethon”, amb una primera edició que tenia l’objectiu de recaptar fons per la recerca contra la leucèmia. Posteriorment, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va crear el 1996 la Fundació La Marató de TV3.  La Marató és un projecte solidari enfocat a obtenir recursos econòmics per a la investigació científica de malalties que, ara per ara, no tenen curació definitiva. La recaptació més alta aconseguida fins ara va ser l’any 2012, en que els catalans van donar més de 12 milions d’euros per ajudar en la lluita contra el càncer. Però per a La Marató és tan important la recaptació de diners com la divulgació científica, la conscienciació i l’educació de la societat catalana respecte la necessitat de potenciar la recerca científica per prevenir i curar aquestes malalties.

Per aconseguir els seus objectius, La Marató ha anat evolucionant i creixent al llarg dels anys, i ha diversificat les seves actuacions més enllà d’un programa de televisió aplegant en la darrera edició més de 2.000 actes de suport arreu del país protagonitzats per la societat catalana i amb una activa presència del món empresarial, i també ha impulsat iniciatives culturals com el Disc de La Marató i el Llibre de La Marató.

L’equip de DIXIT us desitja un bon Nadal i feliç 2017

Aprofitem l’avinentesa per desitjar-vos unes bones festes de Nadal i recordar-vos que ens teniu a la vostra disposició per respondre a consultes, aclarir dubtes i donar-vos informació a través de tots els nostres canals disponibles.

arbre_nadal_dixit

 

 

 

Deixa un comentari