‘Minuts.cat’, una plataforma que premia els serveis comunitaris

Ajudar el teu municipi és un servei que pot tenir recompensa gràcies a Minuts.cat, la plataforma guanyadora de l’SmartCAT Challenge que fomenta la idea de ciutat col·laborativa premiant l’activisme de la població.

Hola! Tens uns minuts?

Aquesta iniciativa proposa dedicar una mica del teu temps per ajudar en qualsevol tasca comunitària i rebre a canvi els minuts que aportis, a bescanviar per activitats, serveis, descomptes o inclús regalar. Es poden aconseguir vals de 15, 30 i 60 minuts aportats pels responsables de l’activitat realitzada, que posteriorment s’hauran de registrar al web per mitjà d’un codi per poder accedir als diversos premis.

Possibles exemples de serveis a la comunitat poden ser donar suport a certs col·lectius, per exemple, fer companyia a la gent gran; impartir classes, tallers o donar repàs a estudiants; participar en el manteniment d’espais i neteja d’entorns naturals; o participar en activitats socials i d’organització d’actes. Els premis a rebre també poden ser diversos, per exemple, descomptes en bars, botigues o serveis; entrades per espectacles, obres de teatre i cinemes; o rebre un cop de mà d’un veí o veïna en tasques domèstiques i reparacions.

Per a desenvolupar “Minuts” a una població concreta, cal fer prèviament una tasca de consultoria per descobrir les necessitats i les oportunitats que pot oferir. Es tracta d’identificar com connectar a la població amb els diferents sectors i entitats i fer de la prestació de serveis una oportunitat per millorar la cohesió social i el benestar comú, promoure l’economia local i la participació activa. En una etapa posterior, la plataforma permet fer un estat de la qüestió a partir de la visualització d’indicadors quantitatius i qualitatius i així poder avaluar el seu funcionament.

Actualment, és una prova pilot iniciada a Figaró-Montmany (Vallès Oriental) que compta amb el suport de l’associació XELAC, de l’ajuntament d’aquesta població i de la Diputació de Barcelona.

La iniciativa “SmartCAT Challenge”

Com esmentàvem anteriorment, la plataforma “Minuts” ha estat desenvolupada en el marc de l’SmartCAT Challenge, un projecte impulsat per la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’impulsar iniciatives tecnològiques a favor de la ciutadania. Els pobles, municipis i ciutats de Catalunya poden presentar reptes i problemàtiques i el món de la tecnologia pot ajudar a aportar-ne solucions innovadores connectant emprenedors, desenvolupadors, organitzacions i experts amb les necessitats de la població.

1-minuts

El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, va declarar que “l’objectiu de la iniciativa és aconseguir que ajuntaments i ciutats, que presten serveis essencials, siguin prestadors i usuaris de solucions tecnològiques” i, alhora, fer de Catalunya un espai de desenvolupament d’innovacions digitals avançades que puguin ser posteriorment comercialitzades al món.

En concret, es va plantejar donar resposta a diversos reptes emmarcats en cinc àrees, liderada cadascuna per un o dos municipis: energia i sostenibilitat (Sant Cugat del Vallès), ciutats col·laboratives (Vilafranca del Penedès), salut i benestar (Terrassa), mobilitat urbana (Cambrils i Reus) i cultura i turisme (Calonge). A més de la participació dels municipis, ha comptat amb el recolzament d’empreses, institucions i centres tecnològics; empreses com Microsoft, Cisco, Indra i Cellnex han col·laborat amb els premis i també oferint eines per al desenvolupament dels projectes.

Les altres guanyadores de l’SmartCAT Challenge són dos aplicacions mòbil, Psonríe (segon premi) i Daysk (tercer premi). Daysk es troba dins l’àmbit de ciutat col·laborativa i promou la mobilitat dels professionals i facilita el treball a distància. Psonríe s’emmarca en l’àmbit de salut i benestar i ofereix un servei anònim de teràpia psicològica. Cal esmentar que aquesta app també ha estat guanyadora a la final mundial Smart City App Hack en la categoria ‘Citizen Empowerment Award’.

 

Deixa un comentari