Preinfant.org: projecte de recolzament a joves i adolescents embarassades

Ser mare implica fer front a una sèrie de complexitats i es fan especialment rellevants per a les noies que es queden embarassades en edat adolescent i que encaren aquest repte dins d’un entorn de por i desconeixença.

En aquest sentit, l’ONG Asociación Bienestar y Desarrollo (ABD) treballa des de fa anys oferint assistència a joves i adolescents embarassades o que ja són mares a través del programa Preinfant, adreçant-se especialment a les dones en situació més desfavorida.

El 2012, atenent a la gran demanda d’usuàries adolescents embarassades, van desenvolupar el projecte Preinfant.org orientat a ajudar a aquest col·lectiu i que compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

2-preinfant

Projecte Preinfant.org

Preinfant.org és un portal destinat a assessorar a adolescents embarassades en tots els aspectes relacionats amb l’embaràs i la maternitat: presa de decisions en cas d’embaràs, com afrontar-lo, com adaptar-se a la nova situació, com iniciar la criança i com aprendre a exercir de mare.

És una eina de referència informativa que compta amb diferents recursos orientats a enriquir i donar suport a les futures mares. Com a eix principal s’inclouen pautes d’actuació per a aplicar durant i després de l’embaràs. A la secció de notícies es pot trobar informació diversa d’actualitat sobre infància i maternitat, relats d’experiències d’altres mares adolescents i historietes il·lustrades d’una mare adolescent. A l’apartat recursos s’apleguen un llistat d’enllaços a entitats, associacions o serveis públics on adreçar-se per a més informació i assistència, classificades per zones geogràfiques (Catalunya, Barcelona ciutat, Barcelona comarques, Girona, Lleida i Tarragona). Per últim, la mediateca del portal conté vídeos diversos en relació a la maternitat, sobre experiències d’altres mares, sobre Preinfant i el seu treball diari, etc.

Preinfant.org també és un mitjà d’atenció i ajut personalitzat que permet realitzar consultes en línia, per telèfon i de forma presencial sobre tots els àmbits relacionats amb l’embaràs i la maternitat amb l’objectiu de resoldre els dubtes i neguits.

Però no només orienta a les adolescents embarassades, sinó que també dona assistència a les famílies d’aquestes joves que han d’assistir i fer front a la nova situació de les seves filles.

S’adreça també als professionals que treballen amb joves i adolescents perquè vol ser un espai d’intercanvi d’experiències i bones pràctiques entre professionals, orientat a promoure hàbits i conductes saludables de les mares adolescents i els seus fills per a la prevenció i reducció de conductes de risc.

Acompanyament de mares adolescents tutelades

És interessant mencionar la iniciativa pionera que s’està desenvolupant a Barcelona centrada en l’acompanyament de mares adolescents tutelades. Es troba dins del projecte europeu CAPEvFAIR que té l’objectiu de formar específicament als professionals que es dediquen a donar assistència a mares i els seus fills que es troben en situació de vulnerabilitat.

En el cas del projecte català, el porten a terme EduVic i el seu programa Antaviana, juntament amb la Universitat de Barcelona i el Grup d’Investigació en Intervencions Socioeducatives en la Infància i la Joventut (GRISIJ). L’objectiu final és legitimar i acompanyar a la mare perquè pugui cuidar i vincular-se amb el seu fill.

I, per acabar i per a més informació, us recomanem a la guia del portal Jove.cat de la Direcció General de Joventut orientada a mares i pares joves. Inclou informació en relació a tràmits, ajuts, drets i conciliació entre vida laboral, personal i familiar, a més de donar enllaç a serveis adreçats a les famílies.

 

 

Deixa un comentari