Dies mundials vinculats als afers socials

Amb el nou any us volem oferir un calendari actualitzat amb els dies mundials i internacionals vinculats als afers socials que començarà el proper 6 de febrer amb el Dia Internacional contra la mutilació genital femenina. Però, abans, us volem plantejar una reflexió sobre la utilitat d’aquestes jornades reivindicatives que ens acompanyen al llarg de l’any.

Per a què serveixen els dies mundials i internacionals?

Segons l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) es tracta de sensibilitzar, conscienciar, cridar l’atenció i assenyalar que hi ha un problema sense resoldre, un assumpte important i pendent en les societats perquè, a través d’aquesta sensibilització, els governs i els estats actuïn i prenguin mesures o perquè els ciutadans ho exigeixin als seus representants.

En aquests dies, tant les administracions com les entitats i associacions, organitzen activitats de conscienciació i sensibilització per a implicar la ciutadania i fer visible el problema o situació que es vol denunciar. Se signen manifestos, s’organitzen manifestacions, actes lúdics i reivindicatius amb l’objectiu de revertir una injustícia social o reclamar drets per a minories i col·lectius en risc.

L’Assemblea General sol fer en les seves resolucions una descripció de la situació que origina el fet de proclamar com a Dia Internacional una determinada data. També és destaquen quins són els aspectes del problema que més preocupen als estats membres de l’ONU.

Els dies també acostumen a recordar algun fet històric que va marcar aquella data com, per exemple, el Dia Internacional de la Dona, que recorda com el 8 de març de l’any 1857 un grup de treballadores tèxtils va decidir manifestar-se als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions laborals. Aquesta va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels drets de la dona i diferents moviments es van succeir a partir d’aleshores.

Els Dies Internacionals són decidits per l’Assemblea General de les Nacions Unides, mentre que els Dies Mundials són proposats per les agències adherides al sistema de l’Organització. A més dels Dies, també existeixen les Setmanes, els Anys i els Decennis Internacionals. Per a més informació podeu consultar aquest web de l’ONU.

Calendari 2017 de Dies Mundials i Internacionals vinculats als afers socials:

4-calendari_mapa

 

Febrer

Dia 6: Dia Internacional contra la mutilació genital femenina
Dia 7: Dia de la Internet més Segura
Dia 20: Dia Mundial de la Justícia Social
Dia 22: Dia Europeu per a la igualtat salarial entre dones i homes
Dia 28: Dia Mundial de les Malalties Minoritàries

Març

Dia 8: Dia Internacional de les Dones
Dia 21: Dia Mundial del Treball Social (3er dimarts de març)
Dia 21: Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial

Abril

Dia 2: Dia Mundial de Sensibilització sobre l’Autisme
Dia 7: Dia Mundial de la Salut
Dia 8: Dia Internacional del Poble Gitano
Dia 26: Dia de la visibilitat lèsbica

Maig

Dia 15: Dia Internacional de la Família
Dia 17: Dia Internacional contra l’homofòbia, lesbofòbia i transfòbia

Juny

Dia 4: Dia Internacional dels Infants Víctimes d’Agressions
Dia 15: Dia Mundial de la presa de consciència de l’abús i el maltractament envers les persones grans
Dia 20: Dia Mundial de les Persones Refugiades
Dia 26: Dia Internacional de la lluita contra la Droga
Dia 28: Dia per l’Alliberament de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI)

Agost

Dia 12: Dia Internacional de la Joventut

Setembre

Dia 10: Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi
Dia 21: Dia Mundial de l’Alzheimer
Dia 23: Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones
Dia 23: Dia Internacional de la Bisexualitat
Dia 25: Dia Internacional de les Persones Sordes

Octubre

Dia 1: Dia Internacional de la Gent Gran
Dia 2: Dia Internacional de l’Educació Social
Dia 10: Dia Mundial de la Salut Mental
Dia 17: Dia Internacional per l’Erradicació de la Pobresa

Novembre

Dia 20: Dia Universal de la Infància
Dia 25: Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

Desembre

Dia 1: Dia Mundial de la Sida
Dia 3: Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
Dia 5: Dia Internacional del Voluntariat
Dia 10: Dia dels Drets Humans
Dia 18: Dia Internacional de les Persones Migrants

Leave a Reply