Obres de teatre accessible al TNC

La programació anual del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) compta amb diverses sessions adaptades a persones amb diferents tipus de discapacitats sensorials. Hi ha funcions que disposen d’un sistema d’audiodescripció per a persones amb discapacitat visual gràcies a la col·laboració de l’ONCE, com la que es podrà veure a la sala gran el proper 18 de març: La senyora Florentina i els seu amor Homer.

El TNC també incorpora dins el seu programa obres adaptades per a persones amb discapacitat auditiva i/o visual. Són representacions que compten amb un sistema d’audiodescripció i subtitulació gràcies a la col·laboració d’Aptent i la Fundación Vodafone. Aquest cap de setmana hi haurà dues funcions amb aquest sistema de l’obra En la solitud dels camps de cotó, el mes d’abril hi haurà dues sessions de l’obra A tots els que heu vingut i el maig dues representacions d’un clàssic de Shakespeare, Ricard III. Podeu consultar les dates d’aquestes sessions amb audiodescripcions i subtítols a la secció d’accessibilitat de la web del TNC.

6-camps_coto_tnc

Imatge: web del TNC

La programació accessible del TNC forma part d’un projecte d’àmbit estatal que funciona des de 2011. Es tracta de Teatro Accessible, una iniciativa que vol apropar el teatre a les persones amb discapacitat sensorial a través del subtitulat, l’audiodescripció i els sistemes d’inducció magnètica, així com de la llengua de signes de forma puntual. DIXIT ja va mencionar-la en una entrada de blog l’octubre de 2014, on s’explicava que aquest projecte té com a objectiu l’accessibilitat en el teatre i en totes les arts escèniques i convertir el teatre en un espai i una oportunitat d’inclusió social a través de l’oci i la cultura.

En les 6 temporades de vida del projecte s’hi han sumat un total 66 teatres de 30 ciutats de tot l’estat espanyol en els que s’hi han representat 230 obres. A part del TNC destaca la participació del Teatre Goya, el Teatre Romea i el Teatre-Auditori de Sant Cugat.

Un altre dels objectius importants de Teatro Accessible és obrir una via d’inclusió i capacitació laboral per a persones amb discapacitat o trastorn mental. El desenvolupament del projecte comporta la formació en accessibilitat i l’ocupació de persones amb discapacitat. En aquest sentit també destaca el projecte Apropa Cultura que porta funcionant a Catalunya des de fa més de 10 anys i al que vàrem dedicar una altra entrada de blog el novembre de 2015.

Deixa un comentari