Tres projectes de ràdio inclusiva i social

Darrerament s’han impulsat iniciatives radiofòniques en les quals hi participen persones de col·lectius vulnerables o amb discapacitat. Aquests projectes evidencien les possibilitats de la ràdio com a mitjà de comunicació social i inclusiu, i demostren que és positiu donar oportunitats a aquests col·lectius, que puguin expressar-se i també donar-los visibilitat davant la  societat.

Poden ajudar a la seva integració perquè possibiliten treball i formació, a mostrar les capacitats de persones amb discapacitat intel·lectual i demostrar la diversitat de tasques que poden dur a terme. I també, poden ajudar a la reinserció de certs col·lectius, perquè per mitjà d’aquestes activitats desenvolupen habilitats útils per reintegrar-se millor a la societat.

7-radio

Ona Bages dona veu als reclusos

El programa radiofònic “Des de dins” és un projecte fet per reclusos que permet donar veu a aquest col·lectiu i que neix amb la intenció d’ajudar-los. Alhora, vol ser un mitjà informatiu sobre el món penitenciari, sovint desconegut per la ciutadania.

La iniciativa, encetada el mes d’octubre, forma part del tractament de reinserció que es desenvolupa al Centre Penitenciari Lledoners i compta amb el suport d’Ona Bages, encarregada d’emetre’l i fer-ho possible, i de la Fundació “la Caixa” oferint recolzament econòmic.

Pel que fa al contingut del programa, el fil conductor és donar a conèixer les interioritats dels reclusos dins d’un entorn privat de llibertat i també abordar temes d’actualitat i de caire penitenciari. A més, com a tractament de reinserció, té la missió de millorar les habilitats dels penats que en formen part, com la comunicació, l’expressió, la confiança o l’autocontrol, aspectes del tot necessaris per a la seva integració a la societat un cop finalitzin la condemna.

7-radio_reclusos

Música i pluralitat a Cugat Ràdio

“El Club dels Bolats” emès a la ràdio de Sant Cugat és un altre exemple de ràdio inclusiva que va néixer el mes de setembre. Es tracta d’un programa musical, de caire humorístic i plural i, per això, compta amb col·laboradors que tenen algun tipus de discapacitat. No només vol potenciar la música produïda a Catalunya i Andorra -tenint en compte artistes menys coneguts-, sinó que també vol afavorir una societat més justa i inclusiva donant cabuda a col·lectius amb discapacitats perquè puguin expressar-se. És un espai radiofònic dinàmic on s’aborden notícies d’actualitat, amb entrevistes i concursos. El fan possible un equip multidisciplinari on s’integren periodistes, artistes i col·laboradors del sector musical.

El projecte compta amb el recolzament de moltes entitats com la Fundació Ludàlia i la Fundació Catalana Síndrome de Down, que a través de la iniciativa EXIT 21 obre les portes dels mitjans de comunicació a les persones amb discapacitat intel·lectual.

“El Club dels Bolats” es pot escoltar a Andorra a través de Cadena Pirenaica, a la revista digital La Tornada i a altres ràdios com Ràdio Vic (Vic), Sants 3 Ràdio (Barcelona) i La Nova Ràdio (Tarragona).

La nova aposta del Grup TEB

Per acabar, expliquem un tercer projecte radiofònic impulsat pel Grup cooperatiu TEB. Com us comentàvem en una entrada del blog del mes de juny, aquesta entitat és responsable del canal de televisió TEBvist, fet íntegrament per persones amb discapacitat intel·lectual. Atenent a la bona acollida d’aquest mitjà, el Grup TEB va ampliar aquesta experiència també a la ràdio i el programa radiofònic Ona TEB va assumir aquest repte. Es va iniciar el mes d’octubre, té lloc a les instal·lacions de Ràdio Castellar i està format per un equip de locutors del Centre Ocupacional del TEB Castellar.

“Ona TEB” consta de tres seccions, una tertúlia informativa amb temes d’actualitat, un repàs dels titulars de la revista l’Actual i un recull de cançons escollides. Es pot escoltar per  internet a través de TEB Ràdio i s’emet durant les 24 hores en diferents franges, combinat amb música.

Leave a Reply