Voluntariat virtual

El voluntariat és una resposta ciutadana a les necessitats de la societat. I el voluntariat virtual, igual que el presencial, ofereix moltes modalitats de participació en funció del temps i la implicació que hi vulgui dedicar cadascú. Les entitats i les organitzacions també requereixen la solidaritat dels ciutadans de forma virtual, des de col·laboracions puntuals fins a una dedicació constant en una o més causes. Quan pensem en voluntariat virtual ens venen al cap les noves tecnologies i les xarxes socials, però el cert és que hi ha altres possibilitats més enllà. Tot seguit repassem les unes i les altres.

Activisme en xarxa

Donar el nostre suport a una causa de justícia social, mediambiental, etc. no ha estat mai tant a l’abast de la nostra mà. Amb un clic des de el nostre ordinador o dispositiu mòbil podem aportar el nostre granet de sorra per canviar el món amb accions concretes. Des de plataformes com Amnistia Internacional, Avaaz o Change.org podeu recolzar amb un clic les causes amb les que us sentiu més identificats. Les dues últimes, per exemple, permeten a més a més crear peticions pròpies. Fer que una ciutat sigui més accessible, afavorir que les persones cegues puguin ser jutges o contribuir de manera decisiva en l’Acord pel Clima de París, són alguns dels èxits aconseguits amb aquestes peticions. Per contribuir només heu de signar virtualment amb les vostres dades.

9-voluntariat-virtual-1

Multiplicitat d’opcions

Portar un compte de facebook, oferir suport escolar a través de videoconferència, realitzar i analitzar enquestes, escriure en un blog… o qualsevol acció que pugueu imaginar que no impliqui presencialitat pot ser una necessitat real de les entitats i organitzacions que treballen amb voluntaris. Hi ha algunes organitzacions que posen en contacte les entitats amb persones voluntàries mitjançant plataformes com Onlinevolunteering.org, Catchafire o Hacesfalta.org. Aquesta última us dona 4 raons per escollir un voluntariat virtual: 1. Per la facilitat per acomodar l’activitat als horaris i disponibilitat de cadascú; 2. Per poder seleccionar l’oferta en funció de les nostres habilitats; 3. Perquè gràcies al voluntariat les entitats ampliaran els seus recursos; i 4. Perquè només és necessita un ordinador o dispositiu mòbil amb connexió a internet.

La nostra experiència laboral i habilitats poden ser determinants alhora de decidir-nos per una o altra modalitat de voluntariat virtual. Professions vinculades a les noves tecnologies com el disseny gràfic, la informàtica, el periodisme, etc. poden ser molt valorades per les entitats. I també podeu aprofitar el voluntariat per adquirir noves habilitats, sempre que es corresponguin amb les necessitats de l’entitat.

9-voluntariat-virtual-2

Creu Roja és un bon exemple de la diversitat d’opcions que hi ha alhora de col·laborar amb una entitat. A més, segons la organització, aquesta possibilitat facilita el voluntariat a persones amb discapacitat o mobilitat reduïda. La Creu Roja és una de les organitzacions de voluntaris més antigues de l’estat espanyol i compta amb la col·laboració de més de 200 mil persones, moltes d’elles presten la seva ajuda de manera virtual.

A la secció especifica del seu web per a aquest tipus de voluntariat es mostren alguns exemples: com el de Rubén, un noi que va patir un accident de trànsit i resideix en un centre de recuperació de persones amb discapacitat on estudia informàtica. Des d’allà es connecta per explicar contes als nens i nenes del Centre Infantil de Creu Roja. O la Laura, que és assessora i orientadora laboral i ofereix la seva experiència professional de forma desinteressada.

Voluntariat per la llengua virtual

La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) van posar en marxa el Voluntariat per la llengua (VxL) virtual amb l’objectiu d’estendre el programa a persones que, per raons diverses, no puguin coincidir presencialment. La modalitat virtual permet estendre el VxL a més persones que volen adquirir un millor domini del català a través de la conversa per videoconferència, sense estar condicionades pel lloc on viuen. D’aquesta manera, el programa amplia l’oferta i es diversifiquen les vies d’interacció en català entre persones d’arreu del món.

 

Deixa un comentari