El voluntariat és una resposta ciutadana a les necessitats de la societat. I el voluntariat virtual, igual que el presencial, ofereix moltes modalitats de participació en funció del temps i la implicació que hi vulgui dedicar cadascú. Les entitats i les organitzacions també requereixen la solidaritat dels ciutadans de forma virtual, des de col·laboracions puntuals fins a una dedicació constant en una o més causes. Quan pensem en voluntariat virtual ens venen al cap les noves tecnologies i les xarxes socials, però el cert és que hi ha altres possibilitats més enllà. Tot seguit repassem les unes i les altres.
Activisme en xarxa
Donar el nostre suport a una causa de justícia social, mediambiental, etc. no ha estat mai tant a l’abast de la nostra mà. Amb un clic des de el nostre ordinador o dispositiu mòbil podem aportar el nostre granet de sorra per canviar el món amb accions concretes. Des de plataformes com Amnistia Internacional, Avaaz o Change.org podeu recolzar amb un clic les causes amb les que us sentiu més identificats. Les dues últimes, per exemple, permeten a més a més crear peticions pròpies. Fer que una ciutat sigui més accessible, afavorir que les persones cegues puguin ser jutges o contribuir de manera decisiva en l’Acord pel Clima de París, són alguns dels èxits aconseguits amb aquestes peticions. Per contribuir només heu de signar virtualment amb les vostres dades.
Multiplicitat d’opcions
Portar un compte de facebook, oferir suport escolar a través de videoconferència, realitzar i analitzar enquestes, escriure en un blog… o qualsevol acció que pugueu imaginar que no impliqui presencialitat pot ser una necessitat real de les entitats i organitzacions que treballen amb voluntaris. Hi ha algunes organitzacions que posen en contacte les entitats amb persones voluntàries mitjançant plataformes com Onlinevolunteering.org, Catchafire o Hacesfalta.org. Aquesta última us dona 4 raons per escollir un voluntariat virtual: 1. Per la facilitat per acomodar l’activitat als horaris i disponibilitat de cadascú; 2. Per poder seleccionar l’oferta en funció de les nostres habilitats; 3. Perquè gràcies al voluntariat les entitats ampliaran els seus recursos; i 4. Perquè només és necessita un ordinador o dispositiu mòbil amb connexió a internet.
La nostra experiència laboral i habilitats poden ser determinants alhora de decidir-nos per una o altra modalitat de voluntariat virtual. Professions vinculades a les noves tecnologies com el disseny gràfic, la informàtica, el periodisme, etc. poden ser molt valorades per les entitats. I també podeu aprofitar el voluntariat per adquirir noves habilitats, sempre que es corresponguin amb les necessitats de l’entitat.
Creu Roja és un bon exemple de la diversitat d’opcions que hi ha alhora de col·laborar amb una entitat. A més, segons la organització, aquesta possibilitat facilita el voluntariat a persones amb discapacitat o mobilitat reduïda. La Creu Roja és una de les organitzacions de voluntaris més antigues de l’estat espanyol i compta amb la col·laboració de més de 200 mil persones, moltes d’elles presten la seva ajuda de manera virtual.
A la secció especifica del seu web per a aquest tipus de voluntariat es mostren alguns exemples: com el de Rubén, un noi que va patir un accident de trànsit i resideix en un centre de recuperació de persones amb discapacitat on estudia informàtica. Des d’allà es connecta per explicar contes als nens i nenes del Centre Infantil de Creu Roja. O la Laura, que és assessora i orientadora laboral i ofereix la seva experiència professional de forma desinteressada.
Voluntariat per la llengua virtual
La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) van posar en marxa el Voluntariat per la llengua (VxL) virtual amb l’objectiu d’estendre el programa a persones que, per raons diverses, no puguin coincidir presencialment. La modalitat virtual permet estendre el VxL a més persones que volen adquirir un millor domini del català a través de la conversa per videoconferència, sense estar condicionades pel lloc on viuen. D’aquesta manera, el programa amplia l’oferta i es diversifiquen les vies d’interacció en català entre persones d’arreu del món.