Persones grans i noves tecnologies

Cada cop és més freqüent veure una persona gran amb un smartphone o amb una tablet, i és que les noves tecnologies no són patrimoni exclusiu de la gent jove. Segons l’Enquesta sobre equipament i ús de les tecnologies de la informació que elabora l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en el període de 2006 a 2015 l’accés de la gent gran a les TIC s’ha incrementat en un 386% i representa el major creixement de tots els grups d’edat al conjunt de l’estat espanyol.  La gent gran té el dret de conèixer i fer ús d’una tecnologia que, en molts casos, pot facilitar-los la comunicació amb els familiars o les amistats i ajudar-los en el seu dia a dia. A part d’aplicacions concretes, també hi ha programes específics de formació en noves tecnologies per a gent gran. Repassem alguns exemples.

Persones grans connectades

Es tracta de la segona edició d’un projecte que ha posat en marxa la Fundación Esplai per a que les persones grans es puguin familiaritzar amb smartphones i tablets i puguin aprofitar les oportunitats que els ofereixen facilitant-los algunes de les tasques diàries. La iniciativa porta el nom de “Mayores Conecta2” i vol arribar a  més de 2.700 majors de 55 anys, a través d’una vintena d’entitats a 10 comunitats autònomes de l’estat espanyol.

A Catalunya participen un total de 6 entitats, entre esplais i centres de gent gran, on s’organitzen cursos i tallers basats en la metodologia bring your own device (porta el teu dispositiu) així els participants practiquen amb el dispositiu i les eines que utilitzaran en la vida diària. Les persones usuàries aprenen a utilitzar de forma bàsica el terminals i també la utilitat amb continguts d’Internet i aplicacions especialment adreçades al seu col·lectiu.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de la Fundación Vodafone que, a més, ofereix al seu web una sèrie de videotutorials amb consells bàsics d’utilització d’smartphones i iPhones: com encendre’l i apagar-lo, fer i rebre trucades, fer fotos i vídeos, descarregar aplicacions… La fundació també ha col·laborat, amb la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia i el Mobile World Capital Barcelona, en l’elaboració de la guia “Com utilitzar els nous telèfons mòbils? Manual d’ús fàcil per a gent gran”.

Apps pensades per al col·lectiu de persones grans

Cerqana és una aplicació que està especialment dissenyada per a les persones grans. En primer lloc, simplifica al màxim el dispositiu Android, adaptant-lo de forma personalitzada a les necessitats de cada persona facilitant-lo l’organització diària, la seva integració i permetent-li estar sempre comunicat. En segon lloc, el familiar de la persona també pot descarregar-se una versió de l’aplicació per rebre notificacions en temps real i saber si la persona gran es desvia d’una ruta marcada, s’ha perdut o si pateix alguna caiguda. Des de la plataforma de gestió al web permet enviar missatges de veu o pictogrames, definir zones i rutes segures, rutines, etc.

Alpify és un localitzador GPS per a millorar la seguretat de les persones. No està específicament dissenyat per a persones grans perquè és una aplicació molt comuna entre els practicants d’esports de muntanya per a poder ser localitzats en cas de pèrdua o caiguda, però pot ser útil per a persones grans per motius evidents. L’aplicació es pot posar directament en contacte amb els serveis d’emergència (112).

Medisafe és una aplicació que avisa a l’usuari quan s’ha de prendre un medicament, mitjançant una notificació de trucada, missatge o correu electrònic. També té una altra funcionalitat que és notificar als familiars si el pacient ha pres o no la medicació, o si ha seleccionat un altre medicament per error. Està disponible per iOS i Android.

Una altra aplicació relacionada amb els medicaments és Medicamento Accesible Plus. Permet la consulta d’informació actualitzada sobre els medicaments mitjançant la captura del codi de barres que hi ha a l’empaquetat habitual d’una manera totalment accessible per garantir la comprensió a l’usuari. Aquesta iniciativa promoguda per la Fundación Once, la Fundación Vodafone i el Col·legi Oficial de Farmacèutics està disponible per iOS i Android.

Big Launcher és una aplicació que converteix l’smartphone en un telèfon fàcil d’usar per a la gent gran. Crea una interfície ràpida i senzilla amb poques icones però grans i identificables. També pot ser una bona aplicació per a infants i persones amb problemes de visió.

Aquests només són uns quants exemples del tipus d’aplicacions que podeu trobar per facilitar la vida de les persones grans. També hi ha moltes aplicacions per a mantenir la ment activa amb exercicis per treballar la memòria o el càlcul mental, molt útils i entretinguts per a aquest col·lectiu. Si voleu informació sobre aquest tipus de recursos en línia podeu consultar aquesta entrada anterior del blog de DIXIT.

 

 

Deixa un comentari