Combatre la islamofòbia

La islamofòbia engloba tots els prejudicis, hostilitats i actituds de rebuig envers l’islam o les comunitats musulmanes, no té cap fonament i es basa en la por i/o el desconeixement de la cultura i la religió de l’islam. En els darrers temps, s’han evidenciat actituds islamòfobes des d’alguns sectors de la societat occidental com a resposta als atemptats terroristes que han patit algunes ciutats europees. Aquests temors no tenen ni tan sols una base estadística perquè, segons dades de la Global Terrorism Database, el 87% dels actes terroristes perpetrats per gihadistes des de l’any 2000 fins avui han estat a països de majoria musulmana.

Hi ha un sector crític amb la utilització d’aquest concepte perquè, segons argumenten, es fa servir per silenciar qualsevol crítica legítima a l’islam. Personalitats de la cultura universal, com el novel·lista Salman Rushdie, refusen aquest terme perquè confon la crítica de l’islam, en tant que religió, amb l’estigmatització dels creients. A l’ONU s’utilitza el terme islamofòbia, però a altres organismes internacionals i intergovernamentals, com ara l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), prefereixen referir-s’hi com a “intolerància i discriminació cap als musulmans”.

Fets els aclariments sobre el terme, cal destacar que a Catalunya i a l’estat espanyol hi ha diferents projectes i iniciatives que tenen l’objectiu de combatre aquestes actituds promovent el coneixement de la cultura musulmana en un marc de respecte, tolerància i foment de la diversitat. Us posem alguns exemples:

Trenca tòpics… en positiu

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania ha habilitat un espai web dedicat a Trencar tòpics… en positiu amb diversos materials per combatre els tòpics sobre la immigració. En el web hi trobareu fitxes per treballar temes relacionats amb el fet migratori amb dades i diferents informacions. Tenen dos tipus de destinataris: d’una banda, el conjunt de professionals de l’administració pública i d’entitats de l’àmbit social d’atenció al públic i, per l’altra, la ciutadania. D’aquest material destaquen les fitxes per: donar a conèixer l’islam i combatre la islamofòbia.

En aquesta última es recull la definició d’islamofòbia del Diccionari de religions que indica que és una forma d’intolerància religiosa que va des d’una senzilla actitud mental o emocional fins a l’aplicació d’estereotips i la discriminació, que en ocasions arriba a expressar‐se fins i tot a través de l’assetjament i la violència verbal i física. També és recorda que a Europa s’acostuma a instrumentalitzar políticament l’islam com un fet negatiu per part de l’extrema dreta.

Projecte Kif-kif contra la islamofòbia i la radicalització als instituts

Es tracta d’una iniciativa creada per la Fundació Al-Fanar que té l’objectiu de fomentar el diàleg entre els estudiants sobre les diferents identitats de l’islam per combatre els prejudicis i els estereotips, a més d’apropar als alumnes musulmans als seus companys i companyes. El projecte Kif-kif va començar a desenvolupar-se el 2013, però s’està començant a aplicar en alguns instituts de la Comunitat de Madrid per primera vegada durant aquest curs i també ha rebut el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

El projecte arrenca amb un còmic titulat “Las afueras” realitzat per la pròpia fundació però amb guió de dotze estudiants de l’Institut Maria Aurèlia Capmany de Cornellà de Llobregat i il·lustrat pel dibuixant Manu Ripoll. La novel·la gràfica explica la història de la Nora, una adolescent d’origen magribí que viu a les afores de Barcelona, que vol ser advocada però per aconseguir-ho ha de lluitar contra els perjudicis que la societat té dels musulmans i contra el conservadorisme de la família.

A més de combatre la islamofòbia, el projecte Kif-kif a també té l’objectiu de prevenir la radicalització entre els alumnes musulmans. La idea final és que si hi ha una població musulmana víctima d’islamofòbia per ser musulmana, s’anirà tancant i aquí pot començar el procés de radicalització.

#ÉsRacisme

L’entitat SOS Racisme  convida a denunciar a les xarxes socials aquelles actituds que trobem al nostre dia a dia i que són un clar exemple de racisme amb l’etiqueta #ÉsRacisme. Per demostrar aquest tipus d’actituds van fer un experiment als carrers de Barcelona que es va convertir en un vídeo viral als pocs dies. Al vídeo, gravat amb càmera oculta, es veu com una actriu convida a persones del carrer a participar en un sorteig fictici. Després intervé una altra actriu amb un hijab i es desencadena una discriminació islamòfoba.

Juntes contra la islamofòbia

Aquest és el títol d’una campanya ideada per alumnes de quart curs dels graus de Pedagogia i Educació Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i que va guanyar el premi de la “Fundació Autònoma Solidària” per a la realització d’accions de transformació social. Es tracta d’un projecte de sensibilització entorn a la islamofòbia i les seves repercussions, a través d’accions de debat i reflexió, amb la col·laboració del Col·lectiu d’Estudiants Àrabs.

La campanya Juntes contra la islamofòbia va rebre el premi el maig de l’any passat i ha estat durant aquest curs acadèmic quan s’han aplicat els continguts. Durant els mesos de novembre i desembre es van realitzar diverses activitats de reflexió i debat que es van incorporar al programa docent de tres assignatures dels graus d’Educació Primària, Educació Infantil i Educació Social – Pedagogia, i un cinefòrum obert a tota la comunitat universitària. Segons els creadors de la campanya, el rebuig cap a altres cultures com la islàmica, es basa essencialment en el desconeixement, i això només es pot trencar a través del coneixement de l’altre.

McIslamofobia

Musulmans Contra la Islamofòbia és una plataforma des d’on s’organitzen diferents activitats per lluitar contra la islamofòbia a Catalunya. La plataforma la integren persones i entitats musulmanes de la societat civil i també recolzen el projecte persones i entitats no musulmanes. Des de la plataforma s’organitzen diferents projectes, xerrades, conferències i presentacions per donar a conèixer la religió islàmica i denunciar actes islamòfobs. Al web de l’entitat també es poden trobar diferents recursos per lluitar-hi en contra.

Observatori de la islamofòbia en els mitjans

L’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i la Fundació Al-Fanar, amb el suport de la Fundació Tres Cultures, Casa Àrab i Fundació Euroàrab, han impulsat recentment l’Observatori de la islamofòbia en els mitjans per fer un seguiment de mitjans escrits per detectar informacions que alimenten l’estigmatització dels musulmans. L’observatori també emetrà recomanacions per a una narrativa més inclusiva i ajustada a la realitat. De moment, els mitjans que seguirà i sobre els que emetrà recomanacions són: ‘La Vanguardia’, ‘El Mundo’, ‘La Razón’, ’20 minutos’, ‘El País’ i ‘Diario.es’. La feina feta podrà seguir-se en breu al lloc web www.observatorioislamofobia.org.

Per acabar, destaquem dos recursos més per poder treballar i combatre la islamofòbia. Des del Departament de Justícia es va publicar fa un parell d’anys el Manual pràctic per a la investigació i enjudiciament dels delictes d’odi i discriminació, que recull el marc jurídic i legal per a reconèixer aquest i altres tipus de delictes relacionats amb l’odi i la discriminació. I l’ajuntament de Barcelona, des de l’Àrea de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, ha posat en marxa el Pla municipal de lluita contra la Islamofòbia que s’ha de desenvolupar entre 2017 i 2018.

 

 

2 Comments Add yours

  1. albert ha dit:

    Estic d’acord. De que tenim de entendre’s entre les comunitats. Tots som del mateix planeta.

  2. Karina ha dit:

    Em considero racista i classista, com la majota de la gent.
    I desitjo que Catalunya algun dia sigui completament musulmana.

Deixa un comentari