Sant Jordi 2017

S’apropa la Diada de Sant Jordi i, com cada any, al blog de DIXIT us volem fer un recull d’aquelles activitats i iniciatives de caire social i cultural que tenen lloc amb motiu de la festa del llibre i la rosa.

Regala solidaritat

La festa de Sant Jordi convida a comprar i, posats a consumir, millor fer-ho contribuint amb una bona causa. El catàleg del Mercat Social ja està disponible i amb cada compra que hi feu estareu contribuint amb algun projecte social d’arreu de Catalunya. Regalar una rosa no està renyit amb el fet de ser original i al catàleg n’hi trobareu de molts tipus i materials: naturals, de roba, de vidre, de sabó i, fins i tot, de galeta. El Mercat Social és una iniciativa de la Federació Catalana de Voluntariat Social que durant tot l’any ofereix més de 200 productes i serveis solidaris, i amb aquesta iniciativa contribueix a fer realitat projectes socials de prop de 30 entitats que fan possible la inserció social i laboral de persones amb especials dificultats.

En matèria de roses volem destacar les dels Amics de la Gent Gran que aquest 2017 celebren 30 anys d’existència i com cada any ofereixen les seves #RosesContralOblit per col·laborar en les tasques de suport i acompanyament que realitza l’entitat amb el col·lectiu de persones grans. Les seves campanyes de Sant Jordi són ja un referent i enguany es proposen reescriure el concepte de vellesa per lluitar contra l’estigma que suposen les definicions actuals:

#Família Drac

La campanya que ha preparat aquest any la Fundació Ires continua la història de l’any passat, una reinterpretació de la llegenda de Sant Jordi en què van salvar el drac i que convidava a reflexionar sobre els motius que pot portar a qualsevol persona a ser exclosa socialment. Ara el Drac s’ha convertit en un pare de família experimentat que explica la seva història en el conte #FamíliaDrac, que compta amb il·lustracions creades pels infants del Casal en Família, un projecte de la fundació que rebrà les recaptacions d’enguany.

El llibre s’emmarca dins de la campanya “Una rosa per una causa” d’aquesta fundació que, entre altres activitats, muntarà una parada de venta de roses solidàries al Passeig de Gràcia de la capital catalana. A la parada també hi trobareu el drac del conte i un photocall ben florit per immortalitzar el moment amb la canalla.

Sant Jordi al Raval

La celebració de Sant Jordi al Raval ja és un clàssic a Barcelona i s’ha convertit en una festa de caire reivindicatiu de la diversitat, la interculturalitat i la convivència, en la qual es ressalten els valors culturals i literaris de Catalunya i de la resta del món. Hi participen entitats, col·lectius, escoles, serveis comunitaris i comerços del barri, que proposen tot un seguit d’activitats de caire social i cultural. A la rambla del Raval s’instal·laran unes carpes on s’hi podran comprar llibres, roses i artesania relacionada amb Sant Jordi i amb les tradicions culturals diverses que hi ha al barri. I als diferent escenaris es podrà gaudir de la lectura de poemes, de cant coral i balls tradicionals com les sardanes i el ball de bastons, entre d’altres.

Organitza aquesta celebració l’entitat Tot Raval, que és una plataforma formada per una cinquantena d’entitats socials, centres educatius, institucions culturals, associacions comercials i persones vinculades al Raval que treballen per millorar la cohesió social, la convivència i la qualitat de vida al barri.

Recicla Cultura

L’entitat Servei Solidari torna, com cada Sant Jordi, amb el projecte Recicla Cultura que ofereix recursos d’aprenentatge i inclusió social per a persones nouvingudes que no saben llegir ni escriure o que no coneixien el català. Aquest any també han organitzat un marató de lectura per aconseguir beques per aprendre a llegir. A Recicla Cultura hi poden participar les empreses, els particulars i les escoles.

Garrotuits a l’Optimot

En el terreny de les propostes culturals destaquem el concurs de “garrotuits” de l’Optimot. Es tracta de la segona edició del concurs “Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot” que enguany proposa un concurs literari de garrotins a través de Twitter. Es tracta d’unir creativitat i llengua en 140 caràcters. Els usuaris han de crear aquest tipus de versos -estrofes de quatre versos de set síl·labes, pròpies de la cançó improvisada- que, a més de tenir relació amb la diada de Sant Jordi, han d’incloure un mot o expressió amb canvi de grafia segons l’Ortografia catalana que ha publicat recentment l’Institut d’Estudis Catalans. I no oblideu l’etiqueta #StJordiÒptim acompanyant els vostres “garrotuits”!

Literatura als trens amb FGC

Els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que han preparat tot un seguit d’activitats per fomentar l’ús de la lectura dins dels trens. Els viatgers podran gaudir d’un programa d’actes que es desenvoluparà a les estacions i als trens i on els escriptors i escriptores, consagrats o amateurs, seran els protagonistes.

Durant la setmana de Sant Jordi, FGC regalarà llibres als usuaris només pel fet de publicar un tuït mencionant a @FGC amb una fotografia llegint al tren i amb una frase del llibre en qüestió. Degustació de productes gastronòmics, narració de relats, accions de bookcrossing o el Bateig de trens amb noms d’escriptors i escriptores, seran altres de les activitats destacades que han preparat per Sant Jordi. Podeu consultar-les totes en aquest enllaç.

Revetlla de Sant Jordi

El 21 d’abril se celebra la cinquena edició de la Revetlla de Sant Jordi, una festa plena d’activitats culturals per a tothom a l’entorn de la lectura i les biblioteques. És un projecte impulsat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que en la seva primera edició van participar 124 biblioteques i l’any passat s’hi van sumar 152.

I acabem aquest repàs cultural de la Diada de Sant Jordi amb el tradicional pregó de la lectura que organitza l’Ajuntament de Barcelona des de l’any 2003. Enguany la protagonista serà l’escriptora francesa Yasmina Reza qui conversarà al Saló de Cent de l’ajuntament amb Xavier Albertí, director del Teatre Nacional de Catalunya, sobre el conjunt de la seva obra i el paper que les biblioteques han tingut en la seva formació literària.

Ja sigui amb aquestes o altres propostes, DIXIT us desitja una bona Diada de Sant Jordi!

Deixa un comentari