Nit de recompte de persones sense llar

El 17 de maig es farà a Barcelona un recompte de persones sense llar amb un doble objectiu: comptabilitzar el nombre total de persones que dormen al carrer en un moment concret i detectar nous espais de pernocta a partir d’una prospecció exhaustiva de tota la ciutat. Es tracta de donar visibilitat a un problema social amb greus conseqüències per a les persones que el pateixen. I és que segons un informe de Càritas les persones sense llar tenen una esperança de vida 20 anys inferior a la resta de població i un risc d’entre 2 i 50 vegades superior de patir problemes físics.

La Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar (XAPSLL) serà l’entitat encarregada de fer el recompte, tal i com ho va fer el 2008, 2011 i 2016, mentre que Arrels Fundació va organitzar el recompte el 2015. Les dades recollides en els quatre recomptes anteriors van servir a la XAPSLL (i l’Obra Social Caixa Catalunya el 2008) per realitzar quatre informes que detallaven la situació del col·lectiu sense llar en cada moment:

– 2008: Qui dorm al carrer? Obra Social Caixa Catalunya
– 2011: La situació de les persones sense llar a Barcelona. XAPSLL
– 2013: Les persones sense llar a la ciutat de Barcelona i l’evolució dels recursos de la Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar. XAPSLL
– 2015: La situació del sensellarisme a Barcelona. XAPSLL

En aquests informes, a banda de trobar dades, gràfics i estadístiques, també trobareu testimonis de persones que, per diferents situacions de vida, han acabat dormint al carrer.  Potser són aquests testimonis, més que les dades, que ens poden ajudar a fer-nos una idea del que representa haver de viure a la intempèrie.

El 2016 la XAPSLL es va marcar com a objectiu millorar la recollida de dades i consolidar una metodologia pròpia que consisteix en realitzar recomptes anuals de les persones que pernocten a la via pública. Amb les dades del recompte, i les proporcionades per les organitzacions i els equips de carrer de la ciutat, es pot fer una aproximació a la dura realitat que pateixen a diari les persones sense llar.

La XAPSLL també posa a disposició dels mitjans de comunicació un manual amb recomanacions per tractar les informacions sobre el sensellarisme amb l’objectiu de no criminalitzar ni estigmatitzar el col·lectiu.

Participar en la nit del recompte

Per participar com a voluntari en el recompte de persones dormint al carrer de Barcelona només cal registrar-se a la web habilitada per la XAPSLL. Per inscriure’s no cal experiència prèvia, s’ha de ser major de 18 anys, es recomana portar un smartphone amb l’app (per Android i iOS) creada per al recompte i tenir un mitjà de transport per tornar a casa ja que el recompte acabarà de matinada.

La XAPSLL ha previst la participació d’uns 1.000 voluntaris i, com a novetat, aquest any s’han habilitat fins a 13 punts de trobada als diferents districtes de la ciutat des d’on es formaran als voluntaris i s’organitzaran grups per barris i zones. Els punts de trobada seran espais i equipaments diversos com ara: casals de barri, centres culturals, centres cívics municipals, seus de districte, ateneus, etc. Podeu consultar les seus de cada districte aquí.

El sensellarisme a les administracions

El 2014 el Parlament Europeu va fer una crida per elaborar una estratègia comú per tractar el problema del sensellarisme, conscients de la situació que viuen aquestes persones, moltes d’elles joves, com a conseqüència de la crisi. En aquell moment ja es va destacar que no es un delicte estar sense llar ni una elecció vital, i es va reiterar la necessitat urgent de lluitar contra tota forma de criminalització de les persones sense llar.

Al Parlament de Catalunya, durant el ple monogràfic sobre emergència social del 2014, s’hi van aprovar 40 resolucions. Una d’elles instava a fer recomptes bianuals de persones sense llar a tot el territori. I, per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat un Pla de lluita contra el sensellarisme de Barcelona 2016-2020.

Recompte a Tarragona

El 4 de maig es va fer un recompte de les persones que dormen als carrers de Tarragona. Entre les 23h i les 2 de la matinada els prop de 200 voluntaris van localitzar un total de 49 persones dormint al carrer. Aquest cens va ser una iniciativa de l’ajuntament de la ciutat amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana, Protecció Civil, l’IMSS i el Pla Local d’Inclusió Social, a més d’estar coordinat per diverses entitats socials, veïnals i educatives de Tarragona. Es el primer cop que es fa un recompte a la ciutat, però l’ajuntament ja està pensant en fer-ne un altre a la tardor. Segons la tinent d’alcalde de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona, Ana Santos, l’objectiu d’aquesta iniciativa és afavorir que les persones sense sostre es puguin tornar a inserir a la societat i millorin la seva qualitat de vida.

La informació i les dades recollides durant els recomptes tenen un gran valor a l’hora de comprendre la situació d’aquestes persones i buscar les solucions més efectives. El recompte proporciona una fotografia detallada d’un territori concret en un moment determinat, i és molt útil per donar diferents tipus de resposta a les diferents necessitats i urgències socials del col·lectiu. Podeu trobar més informació sobre el sensellarisme en el dossier temàtic que DIXIT va publicar el mes de maig de 2016.

Deixa un comentari