Propostes per a l’envelliment actiu a FiraGran 2017

Entre el 31 de maig i el 3 de juny les Drassanes Reials de Barcelona acolliran la 19ena edició del Saló de la Gent Gran de Catalunya. Des de 1999, coincidint amb l’any Internacional de la Gent Gran, en que es va celebrar la primera fira, aquesta ha anat guanyant visitants i participants, així com augmentant la tipologia d’activitats. Però el més important és que s’ha anat adaptant a les necessitats d’un col·lectiu que no només és consumidor de recursos socials i assistencials, sinó que cada cop més reclama un paper actiu en la societat per gaudir de serveis i activitats que fomentin un envelliment actiu i saludable. I tot això sense perdre de vista la filosofia i els objectius que donen vida al saló.

En aquestes, gairebé, dues dècades de vida FiraGran ha esdevingut un aparador de serveis, productes i tecnologies adreçats a millorar la qualitat de vida de la gent gran, i un punt de trobada pels professionals que atenen aquest col·lectiu, a més de ser un espai amb un ampli ventall d’activitats dirigides i realitzades per a la gent gran.

Activitats per fomentar la participació

Enguany FiraGran classifica la seva oferta de serveis en diferents àrees on els assistents, a banda de resoldre dubtes i rebre informació, també podran participar a diferents activitats. Les àrees són: cultura, formació i oci; salut; noves tecnologies; esports; cosmètica; alimentació; serveis socials i institucions i entitats. D’entre les activitats programades en aquestes àrees destaquen:

– La Trobada Sardanista, que tindrà lloc l’1 de juny al Parc de les Tres Xemeneies de Barcelona a les 17h i on hi participaran colles sardanistes de tot Catalunya.

– La Caminada per a majors de 60 anys del 2 de juny, que recorrerà el Port Vell de Barcelona i tindrà una durada d’una hora i mitja amb una classe de Tai-Xi inclosa a la meitat de l’itinerari.

– El VI Concurs de Pintura Ràpida per a majors de 60, que tindrà lloc el dia 3 de juny al matí a les Drassanes. La temàtica, l’estil i la tècnica seran lliures.

– El IX Festival de Corals de Gent Gran de Catalunya on es valorarà la qualitat de cadascuna de les corals participants des de diferents criteris d’avaluació. Els horaris dels dies 1 i 2 de juny seran: els matins d’11h a 13:30h i les tardes de 16 a 18:30h.

– En l’àmbit esportiu destaca la Màster Classe de Música i Moviment que tindrà lloc el 31 de maig a les 10h del matí al recinte firal. Durant una hora de sessió es crearan diverses coreografies que els participants s’hauran d’aprendre i posteriorment realitzar. L’objectiu és generar propostes de moviment relacionades amb el ball i la dansa a través de la música.

Aquesta és només una petita selecció de les més de 400 activitats que es realitzaran durant els quatre dies que dura l’esdeveniment a diversos espais i de manera simultània, de caràcter participatiu i organitzades per diferents col·lectius de persones grans i pels diferents expositors com ara les entitats, empreses i administracions que treballen per millorar la qualitat de vida de la gent gran. Podeu consultar totes les activitats en aquest programa.

Imatge: web de FiraGran

Jornades professionals

Com en edicions anteriors, el Saló de la Gent Gran de Catalunya també organitza jornades per a tots els professionals i entitats especialitzades en atendre a la gent gran i, enguany n’hi haurà dues. La primera tindrà lloc el dia 1 de juny i tractarà sobre el sector geroassistencial català en perspectiva, on es tractarà la situació actual de l’atenció a la gent gran i es parlarà sobre el “model centrat en la persona” amb els diferents interrogants que planteja aquest tipus d’atenció.

La segona jornada professional serà el mateix dia i, en aquest cas, tractarà sobre la prevenció com a inversió d’un envelliment actiu i exitós i estarà dirigida als professionals del sector públic que treballen en l’atenció i serveis per a la gent gran de Catalunya. Durant la jornada es tractaran, a diferents conferències i taules de debat, temes com les noves tendències de consum, la revolució demogràfica o l’edat avançada com a factor de vulnerabilitat.

Premis FiraGran 2017

L’organització de la fira fa entrega cada any dels Premis FiraGran a persones o entitats que treballen amb i a favor de les persones grans de Catalunya i per un envelliment actiu i saludable. Els àmbits de reconeixement dels 6 guardons són el cultural, l’esportiu, el professional, el cívic i social per a persones, el cívic i social per a entitats i un premi especial de l’organització.

 

Deixa un comentari