Biciclot va néixer el 1987 com una associació i el 1994 es va constituir com a cooperativa social. És a dir, que en total compta amb 30 anys d’experiència en el foment de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport a Barcelona. Es tracta d’un model d’economia social sempre involucrat en iniciatives i projectes amb la bicicleta com a protagonista, però amb la integració social i l’educació en valors com a objectius principals.
La cooperativa va organitzar, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, les primeres activitats a finals dels 80: un petit taller de reparació o unes colònies en bicicleta per a joves. Després, al llarg dels 90, va intensificar la promoció i l’ús de la bicicleta a les escoles i va prendre part en l’organització de diferents actes a la capital com ara “La festa de la bici”, el “Joc sobre rodes” o la “Bicicletada escolar”.
Rebiciclem: sostenibilitat i inclusió social
El 2009 arriba el projecte Rebiciclem, un taller per reciclar bicicletes abandonades on es realitza formació per a la inserció social i laboral de joves i adolescents, que reutilitzen materials de segona mà i classifiquen els residus per al reciclatge. Les bicicletes, un cop arreglades, es posen un altre cop a la venda a la botiga de la pròpia cooperativa o són destinades a donacions de caire social.
Ara Rebiciclem és un projecte que engloba tallers i cursets de mecànica per a tothom on destaca un curs d’autorreparació on l’usuari posa a punt una bicicleta abandonada per després quedar-se-la. Però la dimensió social del projecte continua vigent amb un curs d’inserció laboral de 300 hores per a gent a l’atur i un programa de formació i inserció en auxiliar de reparació i manteniment de vehicles lleugers (especialitzat en bicicletes) de 1000 hores que inclou 180 hores de pràctiques en empreses.
El sector de la bici va en augment, sobretot a les grans ciutats, i per això el curs té força garanties d’èxit laboral perquè hi ha demanda de mecànics, sobretot d’especialistes en bicicletes elèctriques. Un exemple d’aquest èxit és Batec Mobility, una empresa social de Sant Quirze del Vallès que ha contractat alguns alumnes del programa d’inserció de Biciclot per a la fabricació dels seus productes.
A banda dels tallers i de la botiga social de bicicletes de segona mà, Biciclot també disposa d’un servei de lloguer per a totes les edats. Es tracta de VÉSenBICI, que posa a l’abast de tothom bicicletes d’adult i infantils, tàndems, tricicles, equipades amb cadireta infantil o cistella per a fer rutes guiades culturals en grup per Barcelona.
Hub de la bici
Després de l’estiu la seu de Biciclot es traslladarà del barri del Clot al de Poble Nou, concretament a Can Picó: un edifici de titularitat municipal situat en ple districte del 22@. Es tracta d’una nau industrial que es dedicarà exclusivament a la bicicleta i rebrà el nom de Hub de la bici. Serà un futur equipament obert al barri, dedicat a la mobilitat sostenible i a l’economia social i solidària, que comptarà amb un centre de formació escola-taller i una escola d’instructors, una botiga de productes reutilitzats pels alumnes, formació i autoservei mecànic, recollida i reutilització de bicicletes abandonades, un espai de co-treball social i l’observatori de la bici de Barcelona.
Imatge: web de biciclot
Gairebé es pot afirmar que el Hub de Barcelona oferirà els mateixos serveis i activitats que la cooperativa Biciclot però en unes instal·lacions més grans i amb millors condicions. També serà un centre de connexions, una xarxa que connectarà empreses, cooperatives i tot tipus d’actors vinculats amb el món de la bicicleta i estarà preparat per a la certificació com a centre formatiu d’estudis.
En la rehabilitació de l’edifici de Can Picó ha treballat la cooperativa Sostre Cívic que, a banda de promoure els cohabitatges socials i cooperatius, aposta per la masoveria urbana: un model que vol donar una sortida no especulativa a aquells immobles en desús a les ciutats.
Biciclot és una entitat sense ànim de lucre que treballa amb el programa Aracoop del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que, amb la participació de la Confederació i les Federacions de cooperatives i La Confederació empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, treballa en la creació i desenvolupament d’empreses de l’economia social i cooperativa. Aquest programa ha ajudat Biciclot a equilibrar el projecte social amb la sostenibilitat econòmica de la cooperativa.
L’activitat de Biciclot, i el futur Hub de la bici, pren especial rellevància aquests darrers anys en que les grans ciutats europees avancen cap a un model de mobilitat cada cop més sostenible on es pretén reduir, o fins i tot eliminar, la circulació de vehicles particulars contaminants pels centres urbans. Aquest nou model passa per una aposta pel transport públic i pel foment de la bicicleta. A Barcelona augmenta any rere any l’ús de la bicicleta pel desplaçaments urbans, segons el darrer informe de Dades bàsiques de mobilitat (2015) la bici és el mitjà de transport que més augmenta durant el 2015, un 6,29%, amb 10.000 viatges més que l’any anterior.