Emosex: un projecte sobre salut afectiva, sexual i reproductiva per a joves

Ja fa 10 anys que l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) va posar en marxa el projecte Emosex, una iniciativa de promoció de la salut afectiva, sexual i reproductiva adreçat a joves a través de diferents materials audiovisuals. L’objectiu final és sensibilitzar sobre la importància de la gestió de les emocions, les habilitats de comunicació i d’expressió de sentiments per així viure la sexualitat d’una forma plena i saludable.

Els materials de sensibilització del projecte Emosex estan fets a partir del treball conjunt de joves que han estat formats com a agents de salut. Aquests materials reflecteixen les inquietuds, aprenentatges i vivències dels i les joves sobre la gestió de les seves emocions, la seva visió de la sexualitat i els seus dubtes sobre salut sexual i reproductiva.

Aquest material del projecte Emosex representa el cos humà com un mapa amb diferents zones de plaer

Els responsables del projecte parteixen de la base que la comunicació entre els joves és essencial per establir relacions sexuals plaents, segures i lliures i també per gestionar les emocions, els sentiments i els desitjos sexuals. I és amb aquesta idea amb la que es duen a terme els materials de promoció: cartells amb un disseny atractiu i dinàmic que combinen imatges i textos breus, i un vídeo d’animació de curta durada que combina imatges, text i àudio.

El vídeo, que han publicat enguany els integrants del projecte a Youtube, representa de forma metafòrica l’efecte de la gestió de les emocions vinculades a la sexualitat. Hi apareixen dos personatges, representats de forma senzilla i esquemàtica, i es produeix una comparació en la manera en que cadascun experimenta les emocions i els sentiments vinculats a l’afectivitat i la sexualitat: inseguretat, desig, gelosia, vergonya … Un dels personatges processa aquests sentiments i els deixa sortir, mentre que l’altre els emmagatzema al seu interior. D’aquesta manera es destaca la utilitat de la comunicació en matèria sexual i afectiva i la importància d’exterioritzar les emocions.

Al llarg dels anys, els joves i adolescents que han participat en el projecte han mostrat sempre un gran interès per la comunicació de les emocions i els sentiments que es generen al voltant de la sexualitat. Com, per exemple, els que es generen al voltant de l’ús de mètodes preventius i anticonceptius.

ABD és una ONG d’àmbit estatal que, des dels anys 80 treballa per minimitzar i erradicar les desigualtats i l’exclusió social en la societat. Actualment treballen en més de 65 serveis i programes que donen resposta a tots aquells processos que generen situacions de vulnerabilitat o d’exclusió social. A banda d’Emosex, en matèria de salut sexual també destaca la feina de promoció per la prevenció de l’VIH/sida mitjançant tallers transculturals per a la prevenció del virus i altres infeccions de transmissió sexual adreçat a la població adulta.

Més informació sobre salut sexual

La Generalitat disposa del portal Sexejoves.gencat.cat per a que joves i adolescents puguin resoldre els seus dubtes sobre sexualitat i salut sexual. I el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del portal Jove.cat, també facilita tot un seguit de recursos que trobareu en aquest enllaç com informació de tot tipus per gaudir la sexualitat sense pors ni angoixes, informacions sobre la sida amb recomanacions per a prevenir-la i enllaços a llocs de suport o informació sobre altres infeccions de transmissió sexual com la gonorrea, sífilis, herpes genital i hepatitis.

I per acabar, destaquem la feina de l’ONG SIDA STUDI que posa a l’abast de les famílies, professors, educadors socials, i a tots els professionals que treballen amb joves, un web amb recursos sobre salut sexual. Tota la informació, documentació i recursos que ofereix està tractat en un marc de respecte als drets sexuals i reproductius. Aquest portal es va crear en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i compta amb el suport de la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família. L’entitat també disposa d’un Centre de Documentació i Recursos Pedagògics en Salut Sexual i d’un Centre de Documentació i Recursos Pedagògics en VIH/Sida.

 

 

One Comment Add yours

  1. Peter ha dit:

    M’ha agradat molt!

Deixa un comentari