DIOMCOOP: del top manta a la cooperativa

La venda ambulant al carrer genera molta controvèrsia: es tracta d’una activitat il·legal però també, en moltes ocasions, és un recurs subsidiari per a les persones que la practiquen. A Barcelona s’ha trobat una manera original i socialment integradora per abordar la qüestió del top manta: el cooperativisme. Diomcoop és una cooperativa creada recentment per quinze exmanters que, amb l’ajuda i la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, s’han organitzat per vendre legalment els seus productes artesanals en mercats ambulants i fires.

Pot semblar una petita solució per a un fenomen complex que afecta les grans ciutats i les zones amb gran afluència de turistes, però es un pas important que pot marcar el camí a altres projectes que puguin donar una sortida legal per a les persones que és dediquen a la venta ambulant il·legal.

Qui són?

De moment Diomcoop està format per quinze persones de la comunitat subsahariana de Barcelona amb perfils, competències i expectatives diverses. Però tenen previst ampliar la cooperativa fins a 30 persones en breu i, més endavant, a tots aquells que vulguin fer-se un lloc en la venda ambulant legal.

La cooperativa funcionarà amb quatre grans departaments: comunicació, administració, logística i cohesió social. Els integrants han estat rebent formació especialitzada per poder realitzar les tasques que requereix el seu model de negoci de forma solvent i rigorosa. El seu projecte va començar amb un estudi per veure què podien vendre de manera legal, com ho podien fer i a on.

Què vendran i a on?

Diomcoop oferirà productes de comerç just produïts per entitats catalanes i productes artesanals del seu país d’origen. La seva activitat prioritzarà l’economia social, el comerç just, el codesenvolupament, l’artesania, la producció de proximitat i la reutilització: peces de roba i tèxtil de la llar, complements de vestir, bijuteria, sabateria, art decoratiu, artesania i mobles, entre d’altres.

La cooperativa està en procés de formació des del més de setembre i actualment està buscant punts de venta a la capital catalana, però, si tot va bé, començarà l’activitat comercial aquest estiu. Els llocs on es podran trobar les parades de la cooperativa són les fires de comerç al carrer dels diferents districtes de la ciutat, com el mercat de Fleedonia, el Flea Market, el Rastro de la Virgen, el Mercat de Segona mà de Sants o el Traster de Can Ricard, i algunes botigues d’artesans que han ofert espai de venda.

Com a cooperativa, també oferirà als futurs associats:

– Suport logístic a la venda ambulant autoritzada de persones en situació vulnerable: facilitarà espais de venda, estands, estructures, servei de magatzem, transport i compra. S’orientarà, es formarà i s’assessorarà en la gestió de llicències i assegurances.
– Servei d’acollida i orientació de persones vulnerables: orientació sobre la xarxa i els recursos disponibles per a l’acollida; acompanyament en la incorporació a la cooperativa promovent activitats formatives i donant suport a iniciatives de caràcter social i solidari.
– Programació d’activitats que difonen la cultura i els valors de les persones que realitzen la venda ambulant en els diversos espais de venda on tindran presència. Es portarà a terme una tasca permanent de dinamització cultural i de divulgació de l’economia social i de la xarxa comunitària.
– Promoció d’iniciatives comercials noves dins de la cooperativa, com fusteria, gastronomia africana i del món, neteja especialitzada, dinamització comercial i promoció artística i musical.

Dignitat i integració social

Aquest és un projecte creat a partir de l’aplicació d’un model d’intervenció socio-econòmica que dona una resposta col·lectiva a la situació de vulnerabilitat de cadascuna de les persones ateses, actuant en tres direccions: promoció d’un projecte cooperatiu d’ocupació, atenció de drets i necessitats socials i participació en la construcció de comunitat.

El nom de la cooperativa prové de la paraula djom que en wòlof, una llengua que es parla a Gàmbia i Senegal, vol dir fortalesa interior i determinació per escollir sempre el camí del bé. Els integrants veuen en el projecte no només una forma de guanyar-se la vida sinó també de dignificar-la. A més, confien que la iniciativa serà un instrument de cohesió social, en el sentit que canviarà la mirada de la societat cap al col·lectiu de persones que es dediquen a la venta ambulant. Tal i com ells s’autodefineixen, Diomcoop és la dignitat, la lluita, l’alegria, l’hospitalitat i la solidaritat.

 

Deixa un comentari