L’Administració i les entitats sumen esforços en el Programa Català de Refugi

El 20 de juny se celebra el Dia Mundial de les Persones Refugiades. L’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) va ser qui va designar aquest dia com una expressió de solidaritat amb Àfrica, continent que aplega la major part de refugiats del món. Segons dades d’aquesta organització, cada minut vint persones ho deixen tot per fugir de la guerra, la persecució o el terror en alguna part del planeta. Actualment hi ha més de 65 milions de persones –moltes d’elles infants- que han hagut d’abandonar la seva llar per motius forçosos.

Davant d’aquesta situació qualsevol acció de suport i ajuda en favor de les persones refugiades és important. A Catalunya es va posar en marxa el passat mes de gener el Programa Català de Refugi, un clar exemple de la suma d’esforços entre l’administració, les entitats i la societat civil amb un projecte comú per a que els refugiats puguin assolir l’autonomia social i laboral així com la plena ciutadania al nostre país.

Programa de mentoria

El programa estableix que les persones refugiades que arribin a Catalunya rebin, durant un període màxim d’un any, una prestació econòmica per a cobrir les necessitats bàsiques i l’acompanyament o mentoria per part d’un grup de 3 a 5 mentors (grups d’acollida) per a cada persona refugiada o grup familiar.

La mentoria és un dels aspectes més innovadors del Programa Català de Refugi que facilita la participació conjunta de les administracions locals, les entitats i les persones per a l’acollida i la integració dels refugiats que visquin a Catalunya.

Qui s’inscrigui com a mentor de persones refugiades ha de formar un grup amb un mínim de tres individus. Des del programa recomanen que aquests mentors es coneguin prèviament entre sí (familiars, amics o companys de feina) ja que treballaran junts com a grup d’acollida. Les entitats, per la seva banda, col·laboraran en la recerca de possibles mentors i donaran suport als grups d’acollida, tant en els objectius com en altres tasques d’organització.

El Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades es va reunir el passat mes d’abril i va valorar positivament el desplegament que ha tingut fins ara el Programa català de Refugi. A dia d’avui hi ha inscrites 2.700 persones com a mentors, dels quals ja s’han entrevistat 850 i 332 han començat la seva formació. S’han posat en marxa 57 nous cursos per formar al voltant de 1.400 nous mentors. Queda pendent les persones que s’hagin inscrit individualment a la regió metropolitana i a Barcelona ciutat, que rebran la formació entre finals d’aquest any i principi del següent.

Propostes per acollir refugiats a Catalunya

Catalunya és l’únic territori de l’Estat que ha anunciat un programa propi de refugi i el Govern i el Comitè per a l’Acollida de les persones s’han compromès a desplegar mesures addicionals amb tres eixos d’actuació:

– Desplegant accions per a l’acollida de persones vulnerables per a qui el programa estatal ha quedat curt.

– Desplegant el Programa Català de Refugi, amb els ajuntaments, les entitats, les pròpies persones refugiades i la ciutadania, amb l’objectiu d’assolir la seva plena autonomia personal.

– I garantint que, finalitzades aquestes actuacions, la totalitat de les persones refugiades tindrà accés a les mateixes polítiques socials que el conjunt de la ciutadania que els garanteixin els mínims d’una vida digna al nostre país.

El Govern de la Generalitat ha proposat a l’estat espanyol diferents vies segures per acollir persones refugiades. Com, per exemple, documentar casos de persones vulnerables amb vincles a Catalunya, utilitzar l’ús del visat de limitació territorial com a visat humanitari, establir corredors segurs com han fet Itàlia i França amb la comunitat de Sant’Egidio o validar visats d’estudi per a joves universitaris. I donar sempre prioritat als infants malalts i a les seves famílies.

Deixa un comentari