La fam no fa vacances

Segons les últimes dades de l’Idescat a Catalunya hi ha un 19,2% de la població que viu sota el llindar de la pobresa. Això es tradueix en que hi ha moltes famílies que tenen dificultats per accedir a aliments de primera necessitat. Aquesta situació durant l’estiu segueix existint, i en algunes ocasions empitjora, com en el cas de les famílies amb infants que durant el curs han rebut beques de menjador però en arribar les vacances tenen dificultats per comprar aliments.

Per aquesta raó, i davant de la demanda creixent d’aliments per part de les entitats, els quatre Bancs dels Aliments han posat en marxa una nova edició de “La fam no fa vacances”, una campanya de recollida d’aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària durant l’estiu. S’ha fet una crida per a que ciutadans, empreses i entitats s’hi sumin organitzant activitats solidàries per a recollir aliments de primera necessitat com oli, llet, llegums cuits o conserves. La campanya s’ha dut a terme durant els mesos de maig i juny, tot i que els quatre bancs dels aliments recullen donacions durant tot l’any i hi ha algunes de les activitats de recollida que estan organitzades també durant l’estiu.

L’objectiu principal de la campanya és recollir aliments per fer-los arribar a més de 700 entitats benèfiques que treballen amb els Bancs dels Aliments per poder garantir l’alimentació de més de 235.000 persones durant l’estiu. Aquesta iniciativa també vol sensibilitzar a la població sobre la realitat de la pobresa a Catalunya quan les donacions d’aliments disminueixen per les vacances.

Aliments de primera necessitat

Els aliments més demandats per les entitats són les conserves, els llegum cuits, l’oli i la llet, ja que es tracta d’aliments amb un alt valor nutritiu i que són bàsics en l’alimentació de les persones. Tot i això,  cada entitat pot demanar especialment algun tipus d’aliment que li faci més falta durant l’estiu, ja que al tractar-se d’una una recollida i entrega a nivell local, cada activitat es pot adaptar a les necessitats més específiques de cada lloc.

Des dels Bancs dels Aliments destaquen la implicació dels ciutadans en les diferents recollides d’aliments. Com a mostra, el Banc dels Aliments de Barcelona que en els darrers cinc anys ha vist multiplicades per 8 les donacions de ciutadans, escoles, empreses i entitats.

A banda de les activitats de recollida, també fan una crida a particulars, empreses i organitzacions a fer difusió de la campanya a través de tots els canals disponibles per a que arribi a més gent i sigui un èxit. Podeu trobar diferents materials de difusió en el web lafamnofavacances.org i seguir els seus comptes de Twitter i Facebook.

“Maletes contra la fam” amb 31.000 quilos d’aliments

Algunes entitats ja tenen experiència en la recollida d’aliments per a l’estiu, com és el cas de l’empresa Danone que participa per quart any consecutiu a la campanya amb l’activitat “Maletes contra la fam” que enguany ha aconseguit recaptar 31.000 quilos d’aliments.

“Maletes contra la fam” va ser una acció de recollida d’aliments que es va fer el 22 i 23 de juny a l’Estació de Sants de Barcelona: l’empresa va instal·lar un estand amb una bàscula on els passatgers podien pesar les seves maletes. Els quilos de les maletes es convertien automàticament en quilos de productes Danone per donar a les entitats que treballen amb els bancs dels aliments. En aquesta iniciativa van participar les quatre divisions de la companyia a Espanya: aigües minerals, productes làctics frescos, nutrició mèdica i nutrició infantil).

“Cap nen sense bigoti”

Una altra campanya de recollida d’aliments a l’època estival és la de “Cap nen sense bigoti” que organitza l’Obra Social “la Caixa” en favor dels Bancs dels Aliments. L’objectiu d’aquesta acció és abastir de llet la població infantil que es troba sota el llindar de la pobresa. La llet és una aliment essencial per als infants i no cobrir aquesta necessitat es pot associar amb problemes de creixement i amb l’afectació de les capacitats intel·lectuals. Per això, és important garantir que tots els menuts tinguin assegurada una quantitat mínima de llet en la seva dieta.

Hi ha diferents maneres de participar en aquesta campanya. Del 12 al 23 de juny es van recollir envasos físics als diversos punts de recollida i fins el 9 de juliol es pot contribuir econòmicament a la campanya mitjançant diverses vies, com els caixers automàtics de l’entitat, per SMS o on-line, entre d’altres.

 

Deixa un comentari