Anem preparats, per gaudir de l’estiu

Ja som en ple estiu i infants i joves gaudeixen de tot tipus d’activitats de lleure arreu de Catalunya. Com cada any, i per garantir que els casals, campaments, colònies, convivències, etc. es facin en condicions de seguretat i integritat física per a tothom, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General de Joventut (DGJ), ha activat la campanya de consells i recomanacions sobre activitats d’estiu Anem preparats.

Es tracta d’un recurs que, enguany com a novetat, també s’ofereix en versió responsiva adaptable a qualsevol dispositiu mòbil, amb tot un seguit de recomanacions, especialment en matèria de prevenció i salut, per realitzar activitats de lleure a l’estiu. L’objectiu d’aquesta eina és garantir que les activitats tinguin un bon nivell qualitatiu, que es facin en condicions de seguretat i integritat física per als participants, i que es respecti el medi natural que les acull.

Activitats en el medi natural

Per a les activitats en el medi natural l’eina aconsella quins són els llocs més recomanables per fer acampades o bivacs, com cal caminar per la carretera, quin és el pes orientatiu que pot carregar un excursionista depenent de l’edat o com planificar una excursió a la muntanya tenint en compte la comunicació de l’activitat, les condicions del lloc, les previsions de la meteorologia, els camins recomanats o l’abillament recomanable. També hi ha un guió orientatiu per elaborar un pla d’emergència davant els focs forestals o els fenòmens meteorològics imprevistos.

Salut

En matèria de salut hi trobareu consells per evitar cops de calor i protegir-se del sol, banyar-se amb seguretat a la platja, rius i piscines, com dur a terme els primers auxilis, què cal tenir en compte a l’hora de manipular aliments i de vacunar-se o evitar les picades de mosquit. També trobareu enllaços per a la prevenció del consum de drogues.

Prevenció i seguretat

En l’àmbit de la prevenció i la seguretat es posa l’accent sobretot en els incendis forestals i en les tempestes i llamps: quines mesures de protecció s’han d’establir en cada cas, com i quan s’ha d’abandonar un indret, on són els llocs de muntanya on hi ha cobertura per trucar al 112, etc. També recorden que totes les instal·lacions juvenils han de disposar d’un pla d’emergències i d’evacuació adequat a les seves característiques i que ha de ser conegut i assumit per l’equip dirigent de l’activitat.

A més, la DGJ i la Direcció General de Protecció Civil -mitjançant el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT)- tenen establert un sistema d’alerta per poder atendre amb rapidesa i diligència qualsevol eventualitat que es produeixi en una activitat de lleure amb persones menors d’edat. L’estiu passat, per exemple, el CECAT va emetre fins a una cinquantena d’avisos mitjançant SMS a responsables d’activitat per alertar de temporals, fet que va permetre adaptar la planificació d’aquelles activitats a les circumstàncies meteorològiques i anticipar possibles problemes de seguretat.

Protecció del menor

Un altre dels apartats d’especial importància de l’Anem Preparats és el dedicat a la protecció al menor on hi ha un recull de propostes, recursos i adreces per a prevenir situacions de maltractament infantil a les activitats de lleure i el protocol d’actuació en casos de violències masclistes en les entitats juvenils.

Enguany s’ha posat èmfasi en la prevenció del bullying i dels abusos sexuals en les activitats de lleure durant l’estiu. La DGJ ha enviat 4.000 cartes a entitats, escoles d’educadors en el lleure, Punts d’Informació Juvenil, Oficines Joves i a empreses del sector amb infografies per prevenir aquests casos. Podeu consultar aquest material al banc de recursos de protecció al menor del portal Jove.cat.

Per a conèixer l’oferta de les entitats d’educació en el lleure i informació útil sobre les activitats podeu consultar el web www.jove.cat/triaelteuestiu, que la DGJ posa a la vostra disposició en el marc de la campanya “Tria el teu estiu”.

Deixa un comentari