Convocatòria oberta als Premis de Civisme 2017

El 26 de juliol es va obrir la convocatòria per participar en l’edició d’enguany dels Premis de Civisme, uns guardons organitzats per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers, Socials i Famílies que tenen per objectiu estimular i premiar accions, treballs, innovacions, entitats i persones que tractin el civisme o proposin reflexions, actuacions i millores al seu entorn. El termini per presentar les sol·licituds en totes les modalitats finalitza el 10 d’octubre.

Modalitats

Els Premis de Civisme estableixen 5 modalitats de participació per arribar a un espectre social el més ampli possible. Cadascuna de les categories estimula i premia accions i treballs, fets des d’àmbits professionals i franges d’edat ben diferents, que tractin els valors cívics o que en proposin reflexions i actuacions:

– El Premi Serra i Moret és el primer premi de civisme convocat. Data de 1982 i porta el nom del prohom català, Manuel Serra i Moret. Premia obres d’assaig i treballs pedagògics.

– Els Premis Jaume Ciurana volen fomentar en el jovent el gust per les responsabilitats, la capacitat associativa, la cooperació i l’esperit de servei, i també el compromís envers la societat i l’estimació i el respecte per la natura.

– Els Premis als Mitjans de Comunicació reconeixen els treballs realitzats en els àmbits televisiu, radiofònic, premsa escrita i de pàgines web de contingut cívic. Guardona treballs o conjunt de produccions que hagin sobresortit pel tractament dels valors de civisme i hagin exercit un determinat impacte social.

– El Premi de Civisme a la Innovació té l’objectiu de premiar les accions que, un cop posades en pràctica, hagin suposat una innovació en la millora del civisme i la convivència, tant d’un col·lectiu com del conjunt de la societat.

– El Premi Civisme a la Ciutadania i Virtut Civil vol reconèixer persones o organitzacions que destaquin per l’excel·lència de la seva tasca i trajectòria de servei al país.

Trobareu tota la informació per saber com optar a cadascuna de les modalitats, així com les bases dels premis, en el web habilitat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Història dels premis

L’antecedent històric dels Premis de Civisme el trobem l’any 1935 quan la Generalitat de Catalunya va instaurar el Premi Prat de la Riba per guardonar el millor llibre sobre formació i educació cíviques. L’any 1982 es va crear la Subdirecció General d’Acció Cívica del Departament de Presidència de la Generalitat amb els objectius de contribuir a l’argumentació sobre el que era el civisme i impulsar campanyes entre la població per enfortir el gust pel civisme. Per això es va considerar oportú crear un premi d’assaig que convidaria a expressar per escrit la formulació del civisme que recuperés l’esperit del premi dels temps de la república.

Es va triar el nom de Manuel Serra i Moret, president del Parlament de Catalunya a l’exili entre el 1949 i el 1954, perquè aquest havia estat exemplar en les seves responsabilitats i havia escrit abundosament sobre aquest tema, com per exemple La ciutadania catalana (Buenos Aires 1957), reeditat posteriorment a Catalunya. A la primera convocatòria del nou premi s’hi van presentar entre dotze i quinze original. Posteriorment, quan s’hi van anar afegint les categories de Treball Pedagògic, Guió de Curtmetratge i Còmic, com altres fórmules d’expressió que recollien el sentir cívic dels participants.

La modalitat de premis Jaume Ciurana van ser instituïts per l’Associació Mossèn Batlle, fa trenta anys, en record i homenatge a Jaume Ciurana i Galceran, antic escolta i soci de l’entitat, reconegut per la seva estimació a Catalunya i la seva exemplar actuació cívica. Des dels inicis, els premis Jaume Ciurana han estat convocats conjuntament pel grup d’antics escoltes promotor, l’Associació Mossèn Batlle i Guies de la Fundació Josep Sans i per la Direcció General d’Acció Cívica. El jurat dels premis el composen representants de la família Ciurana, de les entitats convocants, de la Direcció General de Joventut i de la Direcció General d’Acció Cívica. Des del 1998 es convoquen en dues modalitats: ‘en favor de les persones’ i ‘en la millora de l’entorn natural’.

En aquest enllaç podeu consultar els guanyadors de totes les modalitats de les edicions anteriors.

Deixa un comentari