El projecte social del Liceu

El Gran Teatre del Liceu va iniciar fa tres anys diverses propostes socials destinades a afavorir un teatre més social, inclusiu i accessible per a tothom, fent valer una de les bases en que es va fonamentar el Pla Estratègic i de Viabilitat 2014-2017:El Liceu o és social, o no serà” i “El Liceu ha de retornar a la societat, allò que la societat li dóna”, seguint el lema “Tots som Liceu”.

Davant de la bona acollida i l’aval del públic, seguirà treballant en aquest projecte social, que s’estructura en deu línies d’actuació: accessibilitat, Apropa Cultura, inclusió social i laboral, difusió musical i artística, Liceu al Territori, projecte pedagògic i educatiu, compromís mediambiental, Liceu a Ciutat Vella i Raval, nous públics, i política de preus.

Les iniciatives amb l’objectiu de difondre i apropar l’activitat operística i musical van ser les més populars: Liceu al Territori va portar 2.000 persones d’arreu de Catalunya a gaudir per primera vegada del Liceu, i el Liceu a la fresca va retransmetre la passada edició La bohème a més de 100 localitats d’arreu de Catalunya. Alhora, es van oferir concerts del Cor i l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu a Barcelona i fora de l’àrea metropolitana, sent dels més multitudinaris el que es celebra davant de la Catedral de Barcelona amb motiu de les Festes de la Mercè.

El compromís social del Liceu és especialment sensible amb els col·lectius vulnerables i les persones amb discapacitat. Per això, el teatre és un espai accessible i adaptat, que presenta senyalística adaptada en els rètols, adaptació del llenguatge Braille als ascensors, i serveis d’audiodescripció, bucle magnètic, lectura fàcil i subtitulació. A més, a partir del programa Apropa Cultura, es facilita l’accés a persones amb discapacitat i altres necessitats, sumant un total de 3.900 entrades entre espectacles d’òpera, dansa i concerts.

També col·labora amb la Fundació Aura en favor de la integració de les persones amb discapacitat intel·lectual i té com a resultat la contractació de tres acomodadors per a les funcions del Petit Liceu, un dels pilars del projecte educatiu i pedagògic que segueixen. És una programació d’espectacles sobre dansa i òpera de caràcter pedagògic, que se sumen a altres activitats educatives que contribueixen en l’educació musical i artística del públic infantil i familiar, com les visites escolars, les visites guiades, etc.

D’acord amb la voluntat d’arribar a tots els públics, el Liceu segueix una política de preus socials, adaptats a la realitat actual, amb descomptes per a joves, estudiants, escoles, aturats, famílies, gent gran i persones discapacitades, i abonaments d’iniciació a l’òpera destinats a joves i gent gran.

Per últim, cal esmentar la contribució amb La Rambla, el barri del Raval i de Ciutat Vella i la seva població, a partir de la col·laboració amb entitats dinamitzadores per al foment social, cultural, educatiu i inclusiu; així com el compromís ambiental i energètic, el qual compta amb un sistema de Gestió Ambiental i Energètic i amb la Certificació EMAS.

El Liceu a les presons

El darrer projecte del Gran Teatre del Liceu a les presons es dirigeix a apropar l’òpera i la cultura a col·lectius en risc d’exclusió social. Aquesta prova pilot, impulsada conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa”, està dirigida a reclusos amb l’objectiu de generar entorns propicis per a la seva rehabilitació i integració.

L’activitat permet el contacte dels reclusos amb els artistes amb l’objectiu de generar experiències vivencials, i inclou una sèrie de treballs i tallers previs a les actuacions. A més, un cop finalitzat el concert, s’estableix un contacte més directe entre els interns i els artistes per fomentar la participació i l’aprenentatge social positiu.

Actualment s’han portat a terme dos recitals en viu a dos centres penitenciaris de Catalunya:  Brians 2 i Quatre Camins. Van consistir en concerts de piano amb dos solistes en base d’àries, romances i cançons, tots de temes coneguts perquè els interns poguessin reconèixer-ho i treballar prèviament.

Salvador Alemany, president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, va agrair la disposició de les administracions en fer possible aquest projecte declarant que “el Liceu ha de sortir del seu perímetre, del seu entorn, per allunyar-se del tòpic elitista que acostuma a tenir l’òpera”, i destacant que “amb aquesta nova iniciativa ens volem diferenciar de projectes anteriors i seguir obrint el Liceu potenciant l’apropament. Un apropament a la música, a l’òpera, als artistes, a les emocions i al propi Liceu, per això portem la lírica a les presons amb recitals en directe, perquè els interns puguin sentir de primera mà aquest llenguatge universal”.

 

Deixa un comentari