Youth4EJ, plataforma per a que els joves denunciïn injustícies mediambientals

El creixent nombre de residus als mars i oceans, la contaminació dels rius, la falta d’accés a l’aigua potable, les migracions involuntàries a causa dels efectes del canvi climàtic o els efectes dels pesticides en l’agricultura són alguns exemples d’injustícies mediambientals que, malauradament, tenen lloc a diari a tot el planeta. Aquests danys són una preocupació per a tothom, i també per a la gent jove que, a banda de representar una clara amenaça per al seu futur, sovint, tampoc tenen les eines ni els mitjans per a poder denunciar-los.

En el marc del projecte europeu SAME World, l’Observatori contra la Injustícia Mediambiental posa a disposició de tots els i les joves de entre 13 i 25 anys la plataforma virtual Youth4EJ per fer denúncies mediambientals tant a nivell local com a nivell internacional. L’objectiu d’aquesta plataforma és fer d’altaveu per compartir, analitzar i reflexionar sobre aquestes injustícies mediambientals amb l’objectiu d’alertar tant a autoritats com administracions locals i internacionals per a que s’hi posi remei.

Aquesta iniciativa vol promoure la participació activa de la joventut d’arreu del món en aquests temes i busca el seu compromís i implicació en fòrums virtuals i xarxes socials. A més la plataforma també pretén oferir continguts educatius i informatius que puguin utilitzar-se a les escoles o per elaborar campanyes de sensibilització.

Si voleu denunciar una injustícia mediambiental a través de la plataforma heu d’anar a l’apartat ‘Report a case’, tot i que la pàgina és en anglès, podeu enviar la vostra denuncia en qualsevol idioma. Llavors un equip del projecte valorarà els casos i elaborarà conjuntament diversos blogs per entrar amb detall en les denúncies, i que aquestes es puguin difondre.

El projecte Youth4EJ ha aconseguit fer públics nombrosos casos d’injustícia mediambiental d’arreu del planeta. Desgraciadament Catalunya no és una excepció, podeu trobar, per exemple, el cas de la denúncia per contaminació del sòl i els aqüífers d’una zona a la comarca d’Osona degut als nitrats provinents dels purins. Es calcula que el 50% de les fonts naturals de la zona estan contaminades per aquesta causa. A la web trobareu nombrosa informació, recursos i documentació sobre aquesta injustícia mediambiental. A nivell estatal, per exemple, podeu trobar la denúncia a dues empreses d’un complex industrial a Pontevedra que porten anys abocant residus tòxics al riu Lérez. Hi trobareu més informació aquí.

El projecte SAME World i els drets de la natura

SAME World és una iniciativa europea duta a terme per diferents associacions europees, com associacions de professors, ONG i un consorci d’universitats online, que treballen plegades per informar i sensibilitzar sobre qüestions de justícia mediambiental, canvi climàtic i migracions mediambientals, especialment entre estudiants, professors i educadors d’arreu d’Europa.

Els integrants d’aquest projecte defineixen el concepte de justícia mediambiental com els drets de les comunitats i els ciutadans per viure en un entorn net i saludable, segons els seus desitjos i cultures, i sense veure’s amenaçats o perjudicats per cap activitat econòmica o industrial.

El projecte reconeix els drets de la natura, i els defineix com el dret dels ecosistemes i les comunitats naturals (éssers humans inclosos) a existir i conservar les seves característiques, sense ser considerats únicament objectes per explotar. La jurisprudència de la terra difereix en aquest sentit de la clàssica llei mediambiental, la qual considera que la natura ha de protegir-se només quan intervenir-hi posa en perill l’existència humana.

SAME World posa com a exemple de bones pràctiques, almenys sobre el paper, els governs de Perú i Bolívia que inclouen els drets de la natura en la seves respectives constitucions. D’aquesta manera donen molt més ímpetu als moviments de justícia mediambiental.

Aquest projecte també ofereix activitats orientades a educadors, professors i famílies per a que puguin fer recerca d’informació sobre la justícia mediambiental, el canvi climàtic i la migració mediambiental i tractar el tema amb infants i joves.

 

Deixa un comentari