Els centres DIXIT acullen, de manera regular al llarg de l’any, conferències, xerrades, presentacions i altres activitats vinculades a la gestió i la difusió del coneixement en l’àmbit d’afers socials. Tots aquests actes són d’accés lliure i gratuït, però moltes vegades, tot i tenir molt d’interès, no tothom hi pot assistir ja sigui per raons de feina, estudis o simplement perquè no es pot quadrar l’agenda.
Per això us recordem que podeu recuperar aquestes conferències a la secció DIXIT TV del portal, on també trobareu àlbums d’imatges dels esdeveniments i altres materials multimèdia vinculats. L’arxiu de vídeos que teniu a la vostra disposició representa una important font de documentació que complementa les més de 21.000 monografies i les 250 publicacions periòdiques especialitzades consultables des de la secció ‘Catàlegs’ del portal. DIXIT també disposa d’un canal propi creat a YouTube, on podreu trobar una referència a cada vídeo. Tot seguit us deixem amb una selecció dels darrers vídeos publicats a DIXIT TV:
Hiperpaternitat: del model de criança moble al model altar
El 15 de juny, DIXIT va acollir una conferència sobre la hiperpaternitat. Aquest model de criança habitual a Occident entre les classes mitjanes i altes, té el seu origen als Estats Units d’Amèrica i es caracteritza per l’actitud dels pares sobreprotectors en excés que solucionen per sistema els problemes dels fills, als quals sotmeten a una supervisió constant.
Eva Millet, periodista i autora del llibre Hiperpaternidad (editorial Plataforma), va exposar com en una societat cada vegada més incerta i competitiva, els infants s’han convertit en un nou símbol d’estatus i els pares hi dediquen tota mena d’esforços per transformar les criatures en “superfills”. Millet va parlar sobre les causes, característiques i conseqüències d’aquest tipus de criança, els tipus d’hiperpares i com posar fre a aquestes actituds.
Serveis socials: qüestió de diners?
El 31 de maig, el filòsof i consultor social Fernando Fantova va reflexionar sobre els reptes de futur dels serveis socials i va exposar el seu parer sobre quines haurien de ser les condicions i les senyes d’identitat d’uns serveis socials universals i com s’haurien de configurar i integrar els serveis socials, les polítiques de garantia d’ingressos i altres polítiques socials en un sistema de benestar avançat. Podeu recuperar la conferència, i els materials vinculats, en aquest enllaç.
Mindfulness, una nova perspectiva d’intervenció social
El mindfulness és un concepte psicològic que consisteix en la concentració de l’atenció i la consciència per enfocar el cervell en allò que es percep a cada instant amb l’objectiu d’aconseguir un equilibri entre els nostres pensaments, les nostres emocions i el nostre cos. El 4 de maig, la psicòloga clínica Luisa Conejos va fer a DIXIT una introducció al coneixement d’aquest concepte que té les seves arrels en la meditació oriental. La ponent va abordar el seu funcionament i va mostrar les aportacions d’aquesta pràctica en les professions de l’àmbit social. En aquest vídeo també podreu realitzar una aproximació a l’experiència del mindfulness en primera persona de la mà de la conferenciant.
Quan en diem amor però és dependència
El 20 d’abril, DIXIT va organitzar aquesta conferència en la que es va mostrar com en alguns casos les relacions de parella es poden arribar a convertir en una addicció, esdevenint tòxiques, fruit d’una dependència emocional. La xerrada va anar a càrrec de Silvia Congost, psicòloga especialista en autoestima i dependència emocional. Congost va parlar sobre què és la dependència emocional, per què i en quins casos es dóna, quines són les seves causes i com es pot superar amb les eines adequades. Seguiu aquest enllaç per veure el vídeo complet.
Modulació pedagògica: família, discapacitat i comunicació
Les dificultats comunicatives, motrius, perceptives i cognitives inherents a la discapacitat requereixen la posada en marxa d’habilitats i propostes comunicatives que no sempre estan al nostre abast i que cal anar descobrint i aprenent. La Modulació pedagògica és un procés educatiu que pretén facilitar la relació entre persones amb greus discapacitats i els seus familiars estructurant activitats quotidianes com a situacions d’aprenentatge.
Anna Esclusa, pedagoga i creadora de la Modulació pedagògica, va explicar a DIXIT el passat 2 de març les possibilitats comunicatives de què disposen les persones afectades per discapacitats greus i els seus familiars per construir una comunicació autèntica i efectiva. Ho podeu veure en aquest vídeo.
El trauma en infants vulnerables: una explicació des de la neurociència
El passat 23 de febrer, DIXIT va oferir aquesta xerrada en la que es va exposar com la negació i l’oblit -circumstàncies inherents al trauma- tenen com a conseqüència que la persona visqui aquesta experiència en solitud i no pugui disposar del suport necessari. La negligència parental, els maltractaments, la violència o la manipulació emocional són l’origen de traumes infantils en ambients sòcio-emocionalment vulnerables. Aquestes experiències acostumen a generar quadres d’estrès posttraumàtic complex que afecten la maduració neuro-psicològica d’infants i adolescents.
El psicòleg especialista en psicologia clínica, Mario Salvador, va explicar en aquesta conferència com els traumes afecten alguns dels mecanismes psicològics més rellevants per al bon funcionament adaptatiu d’infants i adolescents: la regulació emocional, la memòria o la integració social.