Un tema tabú és allò del que ningú parla però tothom coneix, com per exemple la violència sexual entre joves. TABÚ. Tu tries què t’hi jugues és una eina virtual amb recursos per combatre les violències sexuals quotidianes des de les aules dels espais de joventut i els centres de secundària. Posar nom i parlar-ne obertament és un dels objectius d’aquesta eina per fer front a determinades actituds que s’han naturalitzat, a causa de la quotidianitat, i de les quals no se’n parla obertament però que afecten als joves que les pateixen, sobretot a les noies.
Què és?
Es tracta d’un recurs pedagògic, en format de joc, per abordar qüestions com el sexpreading –la transmissió d’imatges amb contingut sexual sense consentiment-, i experiències més subtils com els “piropos”, les llistes per puntuar noies i altres maneres de cosificar les dones. L’objectiu és que els joves i adolescents puguin parlar obertament de tot plegat i construeixin nous imaginaris socials de referència per a que puguin sentir-se més lliures en la seva manera de ser i en la manera de relacionar-se. Aquesta activitat està dissenyada per a joves de 13 a 18 anys.
Com funciona?
El joc té un format bàsicament virtual i interactiu, gràcies a una aplicació mòbil amb la que els participants es creen una identitat oculta amb un avatar per tal de trobar tres murals físics -o portes d’entrada- repartits per l’institut o l’espai jove on es juga. Podran accedir a aquests espais mitjançant un codi QR per realitzar tres recorreguts o situacions que resoldran amb el mòbil. Al final de cada situació hauran de realitzar una activitat grupal en funció de les respostes que hagin donat. Per exemple fer un vídeo, reescriure una cançó, fer un mural o una campanya publicitària amb la finalitat de compartir experiències. Després, en les diverses sessions programades, s’exposarà a la resta del grup i es reflexionarà sobre els continguts.
L’activitat està pensada per a treballar durant 6 sessions setmanals, encara que es pot adaptar segons les necessitats del professional i la realitat de cada grup. L’eina, creada per la Direcció General de Joventut, l’Institut Català de les Dones (ICD), l’entitat La Bonne i l’Associació Candela, també compta amb el suport d’una guia pedagògica per a professionals.
La violència sexual entre els joves
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) tres de cada 10 adolescents denuncien que pateixen violència masclista en edats prèvies al matrimoni. A més, les dades fan pensar que la violència masclista es manifesta molt més a través de la violència psicològica que no pas física en les persones joves, a diferència del que pot succeir en les parelles adultes. Això fa que determinades actituds siguin més difícils d’identificar. Aquesta eina treballa per la prevenció d’actituds i comportaments que puguin desembocar en violències sexuals i masclistes, i pretén capacitar els joves i adolescents per identificar fàcilment aquests tipus d’accions i que puguin rebutjar-les com a model de relació.
També cal tenir en compte el paper que juguen actualment les xarxes socials, que a causa de l’anonimat que proporcionen als agressors, permeten que es reprodueixin i s’amplifiquin les discriminacions i les actituds ofensives. Per això el joc interactiu incorpora la tecnologia i el llenguatge de les xarxes socials per actuar de manera preventiva entre els joves i fomentar relacions entre noies i nois basades en el respecte i el consentiment.
Més recursos contra la violència sexual i masclista
Si voleu més informació i recursos per treballar en la prevenció i en la lluita contra tots els tipus de violència sexual i masclista entre els joves, podeu consultar l’apartat Violència conta les dones del portal Jove.cat. També podeu consultar el Protocol de Joventut per a l’abordatge de la violència masclista, elaborat per la Direcció General de Joventut, que té l’objectiu de proporcionar una eina operativa, pràctica i adaptable a les diferents realitats i territoris de Catalunya per abordar el fenomen de la violència masclista des d’un perspectiva juvenil i establir unes pautes d’actuació comunes per al conjunt de professionals.